Menu
NOVOSTI

Što su vazomotorni simptomi i kako ih olakšati

Osamdeset posto žena osjeća vazomotorne simptome tijekom perimenopauze ili menopauze. Zanimljivo je da se kod nekih žena vazomotorni simptomi prvi put pojavljuju nakon poroda, u postpartum razdoblju.

Vazomotorni simptomi kasnije u menopauzi mogu biti povezani s  rizikom od kardiovaskularnih bolesti.  Istraživanja su pokazala da se rizik od srčanog udara kod žene povećava upravo u periodu kada nastupi menopauza– između 50-e i 55-e godine.

Faktori koji utječu na pojavu vazomotornih simptoma uključuju:

  • veći indeks tjelesne mase,
  • pušenje,
  • mentalne bolesti (npr. depresiju)
  • konzumacija alkohola,
  • rasu.

Na prva četiri čimbenika rizika možete utjecati tako što uvedete promjene u svoj život –  zdravo  mršavljenje uz pomoć fizičke aktivnosti i uravnotežene prehrane, prestanak pušenja, liječenje mentalnih bolesti, te smanjenje ili potpuni prestanak konzumacije alkohola.
No, treba napomenuti da neliječena vazomotorna nestabilnost narušava endotelnu funkciju (endotel – organ koji oblaže krvožilni sustav). Može biti povezana s povećanim rizikom od kroničnih bolesti kao što su visoki krvni tlak (hipertenzija), osteoporoza i osteoporotski prijelom, KVB, depresija i pad kognitivnih sposobnosti.

Vazomotorni simptomi povezani su s poremećajem sna, depresivnim raspoloženjem i ukupnim padom kvalitete tjelesnog, socijalnog i emocionalnog aspekta života.

Nekada su medicinski stručnjaci mislili  da su vazomotorni simptomi posljedica sužene termoregulacijske zone u hipotalamusu, ali najnovije istraživanje sugerira da na promjene u razinama inzulina, glukoze, hormona kortizola, serotonina, te specifičnih neuronskih puteva koji uključuju kisspeptin, neurokinin B i disnorfin (KNDy), mogu utjecati autonomna i endotelna funkcija. Istraživanjima usprkos, uzrok je još uvijek nejasan, ali je jasno da stres i problemi s glukozom mogu pogoršati vazomotorne simptome menopauze.

Pročitajte članak: Alternativni načini ublažavanja valunga

Kako ublažiti vazomotorne simptome…na prirodan način?

U nastavku ćemo vam dati nekoliko savjeta za prirodno ublažavanje ovih simptoma.

Čaj od kadulje

Čaj od kadulje se priprema tako da se 3 žlice lista kadulje preliju s 2dcl vrele vode. Ako volite slatko, zasladite čaj s malo meda. No, pazite da ne pretjerate jer je kadulja u velikim količinama može biti otrovna.

Koristite ulje žutog noćurka

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je biljka podrijetlom iz dalekog Perua odakle je u 16. stoljeću uvezen u Europu i brzo postao neizbježnim sastojkom u narodnoj medicini. Jedan je od najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina. Jedna od njih, gama linolenska kiselina regulira hormonsku ravnotežu u tijelu (i tako smanjuje učestalost i intezitet valunga) i ublažava upale. Za ublažavanje valunga se najčešće koristi ulje noćurka.

Vježbajte disanje

Određene tehnike disanja mogu pomoći u smanjenju intenziteta valova vrućine. Pokazalo se da ubrzano disanje s udahom od pet sekundi, zadržavanjem od deset sekundi i izdisajem od pet sekundi smanjuje valunge za više od četrdeset posto.

Foto: Unisplash