Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Novi lijek za osteoporozu uskoro dostupan u Velikoj Britaniji

Novi lijek za osteoporozu Abaloparatid (također nazvan Eladynos, a proizvodi ga Theramex) povećava gustoću kostiju stimulirajući stanice koje stvaraju novu kost i time smanjuje rizik od prijeloma. Može pružiti alternativu ljudima koji nisu odgovorili na ili ne mogu tolerirati uobičajene mogućnosti liječenja.

Ovo je posebno zanimljivo za žene u menopauzi budući da je poznato kako tijekom menopauze dolazi do smanjenja estrogena, hormona koji je važan za održavanje gustoće i čvrstoće kostiju, te se smanjuje gustoća kostiju. To može dovesti do stanjivanja kostiju, odnosno do osteoporoze, što opet dovodi do sve češćeg lomljenja kostiju. Prijelomi mogu biti vrlo bolni i ograničavaju neovisnost osobe, a povezani su i s povećanom smrtnošću.

Uobičajeno liječenje osteoporoze nakon menopauze kod osoba s vrlo visokim rizikom od prijeloma uključuje romosozumab ili teriparatid nakon kojih slijede bisfosfonati kao što je alendronska kiselina. Abaloparatid je klinički i troškovno učinkovita nova opcija koja se može koristiti kao alternativa.

Lijek dolazi kao napunjena brizgalica koja se ubrizgava u mišić kroz kožu. To znači da se može primijeniti kod kuće, što je pogodno za osobe koje su sklone prijelomima.

Novi će lijek biti dostupan u Velikoj Britaniji u roku od 3 mjeseca.