Menu
NOVOSTI

Šalica raštike ima samo 49 kalorija

Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Sadrži i velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična: jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija.

RAŠTIKA PO DOMAĆU

Sastojci:
• 1 kg očišćene raštike
• 1 dl maslinovog ulja
• 0,5 kg krupira
• 3 češnja češnjaka
• prstohvat soli i papra

Priprava:
Listove kupusa raštike ili po domaći samo „kupusa“ očistite i operite, ako su listovi veliki, izrežite ih na manje komade, a stapke presijecite uzdužno da se prije skuhaju, te stavite u lonac s dosta vode i kuhajte pola sata na jakoj vatri da se „kupus vrti“. U međuvremenu očistite krumpir, narežite ga na manje komade i dodajte kupusu uz sol da se kuha još pola sata. Vrijeme kuhanja morate prilagoditi godišnjem dobu branja i starosti kupusa, stoga vam ne preostaje ništa drugo do povremenog „kušanja“. Kada je kupus kuhan, izvadite ga iz lonca i ocijedite, stavite u zdjelu, dobro nauljite i pospite sitno sjeckanim češnjakom i paprom te sve skupa dobro izmiješajte.