Menu
NOVOSTI

Japanke napokon dobile poštenu priliku za studiranje

Ove su godine žene prvi put bile bolje od muškaraca u prijemnim ispitima na medicini Sveučilišta Juntendo u Tokiju.

Pitate se zašto su tek sada ostvarile bolje rezultate? Pa, stvar je vrlo jednostavna. Sveučilište je ukinulo namještanje ispita, a ovo je prva godina da se ispiti pravedno ocjenjuju.

Strašno, zar ne?!

Dekan medicinskog fakulteta Hiroyuki Daida pokušao je opravdati ove postupke izjavom da žene brže sazrijevaju stoga muškarcima treba veća pomoć da postignu iste rezultate.

Desetljetna afera otkrivena je prošle godine, a opravdava se navodima da će žene kad-tad napustiti svoj posao i osnovati obitelj.

Usporedimo li postotak liječnica po državama članicama G7, podatci iz 2016. godine jasno navode da Japan ima svega 21.1% žena liječnica, dok Velika Britanija ima najveći broj liječnica, čak 47.2%, a za njom slijede Njemačka, Francuska i Kanada.

Iako je sveučilišni skandal osvijestio javnost o ozbiljnosti seksizma u njihovom društvu te je zastupljenost žena na japanskom tržištu rada u porastu, Japanke se još uvijek bore za promaknuća te protiv diskriminacije na radnom mjestu neposredno nakon porodiljnog.

 

Izvor: https://www.theguardian.com/world/2019/jun/19/women-outperform-men-after-japan-medical-school-stops-rigging-exam-scores