Menu
NOVOSTI

Oleandar  – otrovan, ali i simbol ljubavi

Oleandar potječe sa Sredozemlja, danas ukrašava gotovo svaku primorsku kuću u vrtu, na balkonu ili terasi. Uzgaja se po parkovima i javnim površinama duž cijelog našeg priobalja i otoka, što je pomalo ironično, budući da je jako otrovan te nakon diranja treba pažljivo oprati sav alat i ruke.

Rjeđe se uzgaja kao manje stablo, a češće kao grm. Pri kupnji sadnica možete izabrati sortu prema tome kakav oleandar želite uzgajati: jače ili slabije bujnog rasta, intenzivnijeg mirisa, jednostrukih ili višestrukih cvjetova, te želite li ga uzgajati u posudi ili u vrtu.

Omiljen je zbog osebujnog mirisa i bogate cvatnje od svibnja pa sve do polovice jeseni.

Legenda kaže da oleandar, prema grčkoj mitologiji, znači romansu i šarm: Leander je zaveo prelijepu grčku djevu, svećenicu Afrodite, te je svaku večer preplivao tjesnac Helespont osvijetljen njenim tornjem kako bi je vidio. Jednu večer to svjetlo je ugašeno te se on, zahvaćen olujom, utopio. Kada je djeva vidjela njegovo tijelo na obali, njeno zazivanje „O, Leandre, o, Leandre…“ je stvorilo naziv ovog cvijeta koji je Leander držao u svojoj ruci. Ona ga je zadržala kao simbol njihove ljubavi, a cvijet koji je magično nastavio rasti.

 

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća