Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Rachel Kushner – Mars Room

Mars Room  je striptiz-bar u San Franciscu u kojem glavna junakinja, vrlo mlada Romy, samohrana majka dječaka, plešući u krilima klijenata zarađuje za život. No striptiz-bar je samo polazište prema nizu nesretnih događaja koji naposljetku Romy dovodi u zatvor na izdržavanje dvostruke cjeloživotne kazne zbog umorstva. Kakav je život u zatvoru, tko su i kakve su zatvorenice, kakva su njihova nedjela, kakvi su njihovi međusobni odnosi, odnosi s propalim obiteljima, djecom, roditeljima, odnosi zatvorskih zaposlenika sa štićenicama, kakav je američki sustav?

Sva se ta pitanja otvaraju u ovom uzbudljivom, majstorski napisanom romanu koji neumoljivo svjedoči o današnjoj Americi i sve većim podjelama i razlikama među njezinim građanima.

Rachel Kushner (1968.) američka je književnica srednje generacije, Franzenova  učenica koja je već sa svoja prva dva romana (Telex from Cuba, 2008. i Bacači plamena, 2013.) bila finalistica prestižne nagrade National Book Award za prozu, ali i na listi bestselera New York Timesa. Njezin treći roman Mars Room našao se 2018. u finalu nagrade Mann Booker Prize, bio je pobjednik francuske nagrade Médicis Etranger, a do danas je preveden na 25 jezika. Živi u  Los Angelesu.

Slavni Jonathan Franzen je za svoju učenicu i ovu njezinu knjigu kazao: “Njezina dosad najbolja knjiga, još jedan veliki korak naprijed.“

 

Ako ste voljeli seriju Orange Is The New Black, uživat ćete i u ovoj knjizi koju po cijeni od 119 kuna možete kupiti klikom na link.