Menu
NOVOSTI

Savjeti strucnjaka | Imate problema s mokrenjem – evo pomoći!

Problem urinarne inkontinencije (UI) je vrlo raširen problem i od njega pati jako veliki broj žena čak i u ranijoj životnoj dobi. Faktori rizika za nastanak UI su najčešće više trudnoća i poroda, epiziotomije, ginekološke i abdominalne operacije, debljina, dugotrajan kašalj i drugo.

Problem je što žene dugo taje svoje probleme i nose uloške no time se situacija samo pogoršava. U varijanti terapije putem interneta najćeše se dobije preporuka za Kegelove vježbe koje su u današnje vrijeme malo promijenjene, prije svega nije više preporuka stiskati mišiće nebrojeno puta dnevno što got radile i gdje got se nalazile.

Također dokazano je da zaustavljanje mlaza urina loše utječe na urinarni trakt. Prije svega važna je napomena da u današnje vrijeme i kod nas postoje ginekološki fizioterapeuti kojima je osnovna zadaća pregled, edukacija i trening mišića zdjeličnog dna.

Bitno je prije nego se upustite u vježbe obaviti savjetovanje i pregled da se dobije jasniji uvid u problematiku te da biste bile sigurne da vježbe izvodite pravilno.

Veliki broj žena najčešće ne zna ili ne može kvalitetno stisnuti mišiće, za taj dio su bitni ginekološki terapeuti. Pri prvom pregledu mjeri se snaga mišića instrumentom koji se zove biopovratna veza te se ženi objašnjava kako da napravi dobar stisak.

Nakon što se to savlada uputa je da žene vježbaju kod kuće bar pet puta tjedno minimalno četiri mjeseca do nekakvih prvih rezultata uz napomenu da bi vježbe mišića zdjeličnog dna trebale biti sastavni dio dnevne rutine kroz život.

Nataša Kos bacc. physio

 

http://www.fizikalna.com/?fbclid=IwAR0k0r9ZC6UTbH7_zxaZVicOIo6FU6bvRdIhqrTWGfDioPuz0JPoAJdtwas

U Hrvatskoj postoji udruga fizioterapeuta za zdravlje žene čija je misija unaprijediti zdravlje žene kroz sva životna razdoblja promocijom, provođenjem i usavršavanjem programa fizioterapije koji se bave zdravljem žene. Preko ove udruge mogu se dobiti informacije o fizioterapeutima širom Hrvatske. http://sekzz.fizikalna.com