Menu
NOVOSTI

13 izvrsnih savjeta za dobar san

U perimenopauzi i menopauzi jedan od najčešćih problema jest upravo nesanica. Noću nas spopadaju razne brige, koje se ujutro pokažu posve neosnovane i beznačajne, ali frigaj!, već smo si pokvarile dan i teško funkcioniramo. Evo stoga nekoliko uistinu dobrih savjeta za dobar san, pa ako vam jedan ne pomogne, pokušajte s drugim i tako sve dok ne pobijedite nesanicu. Preporučila dr. Christiane Northrup 🙂

1. Ublažite valunge. Ako je to ono što vas budi po noći ili vas drži budnima, onda poradite upravo na tome. U raznim smo tekstovima ovdje već pisali o tome, pa pretražite @pričajmiotome i u borbu protiv valunga.

2. Jedite za bolji san. To znači: ne idite spavati s punim želucem, odnosno jedite najmanje tri sata prije spavanja, nikako kekse, pite, kolače, sladolede, čips…

3. Izbjegavajte kofein. To je jasno samo po sebi, ali naglasimo da kofein iritira mokraćni mjehur, pa ćete se buditi po noći kako biste mokrili.

4. Izbjegavajte alkohol. Alkohol može biti sedativ, ali negativno utječe na spavanje, pa će vam se javiti naknadna nesanica.

5. Redovito vježbajte. Ali to bi trebale biti vježbe za opuštanje, a ne naporne vježbe.

6. Spavajte u mraku. Spustite rolete, isključite sva svjetla i ako je potrebno, stavite povez na oči.

7. Prekrijte zrcala u sobi, ako ih imate. Prema feng shuiju zrcala oživljavaju sobu, a vama to preko noći ne treba.

8. Stvorite ritual odlaska na spavanje i pridržavajte ga se. To znači da svaki dan (naravno kad je moguće) odlazite na spavanje u isto vrijeme i obavite sve što treba u kupaonici pola sata prije odlaska na spavanje.

9. Budite svoj gazda. To znači da prije spavanja ne čitate i ne gledate ništa što bi vas moglo uznemiriti, a bilo bi dobro da i tv izbacite iz sobe.

10. Izbjegavajte stresne rasprave prije spavanja. Nikad, ali nikad se ne svađajte prije spavanja – problem nećete riješiti, a nećete ni spavati. Jutro je pametnije od večeri.

11. Zaustavite kotač u glavi. Ako ste pokrenuli kotač – odnosno razmišljanje o poslovima za sljedeći dan, prekinite s tim. Uzmite dobru knjigu, kupku, čaj za opuštanje…štogod, ali prekinite.

12. Dopustite svojim brigama da zaspu. Stavite na papir svoje brige i jednostavno prestanite misliti o njima. Barem do jutra.

13. Poboljšajte površinu na kojoj spavate. Jastuk i madrac užasno su važni, a mi ih zanemarujemo. Provjerite da li vam odgovaraju, i ako ne, kupite si nove.

Evo, savjeti su uistinu sjajni i nadamo se da će bar neki pomoći. Naravno, ako ih se budete pridržavale. Nije lako, ali je moguće 😉