Menu
NOVOSTI

Kako do sretnog i zdravog trbuha

Sve u našem tijelu povezano je s trbuhom. Zdrava funkcija metabolizma i probavnog sustava, koji uključuje i jetru, od vitalne su važnosti za estrogen, a znamo koliko nam je važan estrogen posebno u ovome razdoblju.

I kako do zdravog trbuha?

Ono što možete odmah napraviti jest početi jesti hranu bogatiju vlaknima, a dnevno se preporučuje od 35 do 45 grama vlakana koja će regulirati probavu. Što više vlakna jedete, to ćete učinkovitije izbacivati višak estrogena iz organizma, snižavajući si razine tog hormona u tijelu.

Jedite svježe povrće, a pogotovo ono koje sadrži probiotike, jer oni hrane dobre bakterije u crijevima. Jedite više šparoga, češnjaka, luka, zelene banane, morske trave i lana.

Kad smo kod hrane bogate probioticima, probajte što češće konzumirati kefir, jogurt i kiseli kupus. Fermentirana hrana povećava broj dobrih bakterija u našim crijevima, a samo jedan gram kiselog kupusa može imati od jednog milijuna do čak jedne milijarde živih mikroba.

Umanjite konzumaciju zasićenih masti, odnosno mliječnih i mesnih proizvoda. Zasićene masti usporavaju jetru koja razgrađuje estrogen, pa ga naš probavni sustav ponovno upija umjesto da ga izbaci. Naš savjet: radije pojedite losos nego hamburger.

Zaboravite šećer i alkohol. Znamo da neće biti lako, ali čak i ako ih ne možete u potpunosti izbaciti, barem ih ograničite i tih se ograničenja pridržavajte, jer što više starimo, to nam ove dvije namirnice više štete.

Povećajte dnevnu količinu vode koju pijete. Pijte 2 do 2.5 litre vode dnevno. Što više vode pijete, to ćete imati više energije, a povećat će vam se i moždana funkcija i pamćenje.

Kao što vidite, ove pametne korake smo već poznavali, ali eto, kao i za sve u životu, ponavljanje je majka znanja.