Menu
ZDRAVLJE

Mliječna čokolada pomaže pri mršavljenju?

Evo jedno zanimljiva, ali (blago rečeno) neobična studija. Naime, studija provedena na ženama u perimenopauzi je pokazala da konzumacija mliječne čokolade ujutro sagorijeva masnoće!

Ovo je bio zajednički pothvat znanstvenika iz Brigham ženske bolnice na Harvardu i znanstvenika sa Sveučilišta Murcia u Španjolskoj.
Proveli su randomizirano i kontrolirano istraživanje na uzorku od 19 žena. Njihov zadatak je bilo konzumiranje 100 g čokolade ujutro (unutar jednog sata nakon buđenja) ili noću (unutar jednog sata prije spavanja).

Studija je pokazala da:

  • unos čokolade noću ili jutri nije doveo do debljanja;
  • konzumacija čokolade ujutro ili navečer može utjecati na glad i apetit, sastav mikrobiota, san i još mnogo toga;
  • unos čokolade tijekom jutarnjih sati mogao bi pomoći sagorijevanju masti i smanjenju razine glukoze u krvi.

Autori istraživanja su neuroznanstvenik dr. Frank A. J. L. Scheer i dr. Marta Garaulet, oboje s Odjela za poremećaje spavanja i cirkadijske bolesti u ženskoj bolnici Brigham u sklopu sveučilišta Harvard. Njihov rad je objavljen u časopisu The FASEB Journal.

“Naša otkrića ističu da na fiziološke mehanizme koji su uključeni u regulaciju tjelesne težine može utjecati ne samo što jedemo već i kako to jedemo”, rekao je Scheer.

Dr. Garaulet je dodala: “Naše ispitanice se nisu udebljale usprkos povećanom unosu kalorija. Pokazalo se da je čokolada smanjila unos energije, što je u skladu s već primijećenim smanjenjem gladi, apetita i želje za slatkim u prethodnim studijama”.

Mi dodajemo da se ipak radi o istraživanju provedenom na veoma malom uzorku, ali barem imamo još jedan razlog za jesti čokoladu!

Izvor: Science Daily

Foto: Unsplash