Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Najbolji prirodni pripravci koji ublažavaju simptome menopauze

Baš kao što je menopauza prirodan proces koji na žalost donosi niz simptoma zbog promjena u razini hormona, posebno estrogena,  tako mnoge od nas s pravom traže prirodne načine za ublažavanje tih simptoma. Srećom kako menopauza postoji od davnina, tako odavno već postoje prirodni pripravci i biljni dodaci koji mogu pomoći u ublažavanju tih simptoma. Stoga u ovome tekstu predstavljamo najvažnije prirodne pomagače za sve nas u menopauzi.

Ulje noćurka

Ulje noćurka bogato je gama-linolenskom kiselinom (GLA), esencijalnom masnom kiselinom koja može pomoći u smanjenju simptoma poput osjetljivosti dojki i promjena raspoloženja. Iako su dokazi mješoviti, mnoge žene izvještavaju o poboljšanju simptoma uz redovitu upotrebu ulja noćurka, koje se obično uzima u obliku kapsula.


Matična mliječ

Kao što je ranije spomenuto, matična mliječ je bogata hranjivim tvarima i može pomoći u smanjenju simptoma poput anksioznosti, depresije i umora. Matična mliječ također podržava opće zdravlje i vitalnost, što može biti korisno tijekom menopauze.

Melbrovit

Proizvod namijenjen za povećanje energije i bolje koncentracije.

Dnevna doza (2 pastile) sadrži: Liofilizirana matična mliječ: 70 mg

NAPOMENA: za optimalnu apsorpciju potrebno je polako otapati pastilu pod jezikom.

Matična mliječ:

  • Povećanje energije i vitalnosti: Sadrži vitamine B skupine, aminokiseline i minerale, koji su ključni za energiju i smanjenje umora.
  • Podrška imunološkom sustavu: Pruža antioksidativnu zaštitu i podržava opće zdravlje.
  • Regulacija hormona: Korisna za žene jer pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze.

TKO NE BI TREBAO KORISTITI

Osobe alergične na pčelinje proizvode trebale bi izbjegavati Melbrovit jer može izazvati alergijske reakcije.

Osobe s ozbiljnim zdravstvenim stanjima trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije korištenja kako bi se izbjegle moguće interakcije ili neželjeni učinci.

Nakon 3 mjeseca uzimanja preporučljivo je napraviti pauzu.


Šafran

Šafran, poznat po svojim antidepresivnim i antioksidativnim svojstvima, može pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti tijekom menopauze. Neke studije pokazuju da šafran može biti učinkovit u poboljšanju raspoloženja i kvalitete spavanja kod žena u menopauzi.

Bee Positive

Proizvod namijenjen prirodnom popravljanju raspoloženja i lakšem nošenju sa stresom

Dnevna doza (1 kapsula) sadrži: Propolis: 70 mg, Pčelinja pelud: 70 mg, Šafran: 30 mg

Propolis i pelud:

Protuupalno i antioksidativno djelovanje: Smanjuje upale i štiti stanice od oksidativnog stresa.

Antioksidansi su ključni za osobe pod stresom jer pomažu neutralizirati slobodne radikale, nestabilne molekule koje se povećano stvaraju tijekom stresa. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, što vodi do upala, ubrzanog starenja, a može dovesti i do drugih bolesti. Stres također može iscrpiti prirodne rezerve antioksidansa u tijelu, čineći dodatni unos kroz prehranu ili suplemente vitalnim za održavanje zdravlja i otpornosti na bolesti.

Šafran (30 mg po kapsuli):

    • Poboljšanje raspoloženja: Klinički dokazano šafran smanjuje simptome anksioznosti, poboljšava raspoloženje i smanjuje psihički umor.
    • Neuroprotektivno djelovanje: Štiti mozak od neurodegenerativnih bolesti i podržava kognitivne funkcije.

DJELOVANJE

  • Smanjenje stresa i anksioznosti: Pomaže u opuštanju i poboljšava opće raspoloženje.
  • Povećanje energije i smanjenje umora: Podržava mentalnu i fizičku vitalnost, osobito tijekom stresnih razdoblja.

TKO NE BI TREBAO KORISTITI

Osobe alergične na pčelinje proizvode trebale bi izbjegavati Bee Positive jer može izazvati alergijske reakcije.

Osobe s ozbiljnim zdravstvenim stanjima trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije korištenja kako bi se izbjegle moguće interakcije ili neželjeni učinci.

Trudnice i dojilje ne bi trebala koristiti, jer šafran po nekim studijama nije pogodan za trudnice.


Konopljika

Ova biljka, poznata i kao “plod čednosti”, koristi se za regulaciju menstrualnih ciklusa i hormonske ravnoteže. Konopljika može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su neredoviti ciklusi, promjene raspoloženja i valunzi. Obično se uzima kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tinkture.

Laneno sjeme

Laneno sjeme bogato je lignanima, vrstom fitoestrogena, koji mogu pomoći u regulaciji hormona. Također je bogato vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, što može podržati cjelokupno zdravlje. Laneno sjeme može se dodati u prehranu kroz smutije, jogurte ili kao dodatak pečenim proizvodima.

Maca

Maca je korijen iz Anda, poznat po svojim adaptogenim svojstvima, što znači da pomaže tijelu da se prilagodi stresu. Može poboljšati energiju, libido i ublažiti simptome menopauze, uključujući valunge i promjene raspoloženja. Dostupna je u obliku praha ili kapsula.

Savjeti za korištenje prirodnih pripravaka

Prije nego što počnete koristiti neki od prirodnih pripravaka, važno je konzultirati se s liječnikom, posebno ako uzimate druge lijekove ili imate postojeće zdravstvene probleme.

Prirodni pripravci mogu imati snažne učinke, stoga je važno slijediti preporučene doze kako biste izbjegli nuspojave.

Prirodni pripravci često zahtijevaju nekoliko tjedana redovite upotrebe prije nego što se uoče vidljivi rezultati, pa je potrebno biti strpljiv.

Kombiniranje prirodnih pripravaka sa zdravim načinom života, uravnoteženom prehranom, redovitom tjelovježbom i adekvatnim snom može dodatno poboljšati rezultate i olakšati simptome menopauze.