Menu
NOVOSTI

Četiri savjeta za višu razinu progesterona

Već smo ovdje pisali zašto je sve važan hormon progesteron, posebno u razdoblju predmenopauze i menopauze, te na što sve utječe njegov disbalans, odnosno previsoka ili preniska razina.

Kako je puno češći slučaj preniska razina progesterona, evo nekoliko savjeta koje preporučuje dr. Sara Gottfried u svojoj knjizi Hormonska ravnoteža, a pomoću kojih biste prirodnim putem mogli podići razinu ovog važnog hormona.

1. Uzimajte vitamin C
Vitamin C dokazano djeluje na nisku razinu progesterona, i to ako ga se uzima u visokoj dozi od 500 do 1000 mg. On pomaže i u sprječavanju pojave raka i moždanog udara, održavanju vida, ojačavanju imuniteta i poticanju dugovječnosti.

2. Družite se
Progesteron je povezan sa stresom, pa ugodno druženje definitivno pomaže ženama da se smire. A neće škoditi ni poticanje bliskosti s partnerom.

3. Manje ili ništa kofeina
Kofein naime uzrokuje privremeno povećanje tjelesne energije, povisujući kortizol, a visoka razina kortizola može blokirati receptore za progesteron. Da biste izbjegli razdražljivost i glavobolje, prebacite se na najprije na zeleni čaj, a onda na voćne čajeve.

4. Izbacite alkohol
Alkohol se povezuje s PMS-om, promjenama raspoloženja i glavoboljom, a ako ga pijete od tri do šest puta tjedno, izloženi ste i povećanom riziku od raka dojke. A ako vas ni to nije uvjerilo – alkohol povećava trbušnu masnoću!

Pa vi vidite.