Menu
NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

Grombre – Instagram profil koji slavi sijedu kosu

Iza Instagram profila Grombre (kombinacija engleske riječi grey i ombre – tehnike bojanja kose) se krije 193 tisuće followera i više od 1 400 fotografija žena različitih dobi i iz različitih krajeva svijeta koje ponosno pokazuju svoje sijede vlasi.
U svijetu u kojem je sijeda kosa (u žena) sinonim za zapuštenost i starost, ovo je itekako hrabar pothvat.

Grombre je pokrenula tada 26-godišnja grafička dizajnerica Martha Truslow Smith koja je s 24 godine prestala bojati kosu. Prvu sijedu vlas je primjetila sa 14 godina. U razgovoru za američki portal Vox je rekla da je proces bio bolan, ali da nije mogla podnijeti činjenicu da je imati sijedu kosu zločin. Ipak, napomenula je da svojim radom ne osuđuje i ne podcijenjuje  žene koje žele i vole bojati kosu, već podupire žene koje ne bojaju kosu, bilo iz osobnih ili zdravstvenih razloga. Sijeda kosa je za nju stvar ukusa.

Instagramski trend je prešao i u Hollywood pa su tako zvijezde poput Diane Keaton, Judy Dench, Jamie Lee Curtis ili Jane Fonde počele sve češće ponosno pokazivati svoje sijede.

Iako je sijeda kosa možda trenutni trend, ipak pokazuje da svijet sve više prihvaća različitosti i da je moguće biti sijed i sretan.