Menu
NOVOSTI

Ljiljan – vječni simbol vjere i nevinosti

Ljiljan često nalazimo u predjelima istočne Azije, južne Europe te cijelog Mediterana. Cvate od svibnja do početka jeseni u svim bojama osim plave.

Ovaj cvijet ima dugu povijest simbolizma, kako svjetsku tako i religijsku. Ljiljan najčešće simbolizira nevinost i čistoću što možemo iščitati iz svih religijskih legendi koje ga spominju.

Kršćanska legenda tvrdi da je ljiljan rastao u Rajskom vrtu gdje ga niti jedno zlo nije moglo dotaknuti. Druga takva legenda kaže da je žuti ljiljan zaustavio Mojsijevu kolijevku dok je plutala Nilom spasivši ga.

Heraldički ljiljan u Francuskoj bio je poznati simbol kraljevske moći, a kako je došao na taj glas? Legenda kaže da je u žaru bitke kod Tolbiaca utemeljitelj francuske monarhije Clovis, odlučio potražiti pomoć kršćanskog Boga, unatoč tome što je bio poganin. U trenu kada se činilo da je sve izgubljeno, pojavio se anđeo s granom ljiljana koja je Clovisu donijela pobjedu. Nakon tog natprirodnog događaja Clovis je krstio svu svoju obitelj odajući počast i vjernost crkvi.

 

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća