Menu
MENOPAUZA

Kako loš san utječe na debljanje u menopauzi

Debljanje nije uzrokovano samo konzumiranjem viška kalorija i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Na ovu pojavu kod žena najčešće utječu i promjene izazvane menopauzom. Smanjena proizvodnja estrogena povlači za sobom sporiji metabolizam i lošiju probavu. U ovu jednadžbu dodajte i lošiji san, koji je također češći u menopauzi. Žene tada često spopada anksioznost kao i noćno znojenje. Sve ovo onemogućava normalan, cjelonoćni san.

Danas ćemo pogledati zbog čega je nedovoljno sati sna povezano s većim rizikom od debljanja. U nastavku slijedi nekoliko objašnjenja.

Loš san može izazvati želju za slatkom i masnom hranom
Loš san može uzrokovati tjeskobu i stres, ali stres i tjeskoba također mogu dodatno učiniti dobar san nedostižnim ciljem. U tim smo trenucima skloni  jesti puno više i često žudimo za slatkom hranom i hranom s visokim udjelom masti kako bismo se osjećali bolje.

Loš san može utjecati na  motivaciju za vježbanje
Ako ne spavamo dobro, nismo osvježeni i ne osjećamo se puni energije kada ustanemo. Možemo izgubiti motivaciju itekako potrebnu za redovitu tjelovježbu. Ako se osjećate potišteno, tjeskobno i razina energije vam je stvarno niska, posljednja stvar koju želite učiniti je obući tenisice za teretanu, izaći van i prošetati, trčati ili vježbati.

Loš san može povećati hormon gladi
Postoji hormon zvan grelin koji se oslobađa kada ste gladni. Ako češće osjećate glad, onda ćete se prejesti.

To nema veze sa snagom volje, a mnoge žene, kada dođu u ovu situaciju, počnu se osjećati jako loše jer ne mogu kontrolirati što jedu. Ovo nije stvar volje – radi se o fizičkoj reakciji na loš san. Zbog poremećaja u spavanju, grelin se češće oslobađa kad loše spavate, a proizvodnja hormona leptina (koji nas čini sitima) opada.

Loš san može utjecati na metabolizam
Metabolizam također može usporiti zbog pada razine estrogena tijekom menopauze i procesa starenja organizma. Sve ovo može imati veliku kombinaciju ili složeno djelovanje na našu sposobnost sagorijevanja masti.

To također može utjecati na razinu šećera u krvi i na kraju možemo postati rezistentni na inzulin. Za neke žene to može postati toliko loše da mogu dobiti dijabetes tijekom menopauze.

Što možete napraviti?

  • ne jesti velike obroke prije spavanja
  • ne piti kofein u popodnevnim satima
  • idite na spavanje u isto vrijeme
  • popijte lagani čaj prije spavanja
  • uzmite magnezij kao dodatak prehrani (magnezij opušta mišiće i živce)

Nedovoljan broj sati sna nije nešto na što se treba biti ponosan (pogotovo u poslovnom svijetu). San nas regenerira, ali i omogućava normalno funkcioniranje organizma, pa tako i pomaže u balansiranju tjelesne težine.

Foto: Pexels