Menu
NOVOSTI

OSNOVE | Hormon bez kojeg jednostavno ne možemo spavati

Kad vas na našim društvenim mrežama s vremena na vrijeme pitamo kako ste spavale, dobijemo apsolutno najviše odgovora, na žalost većinom negativnih.

Ništa čudno – jedan od nesretnih simptoma perimenopauze i menopauze jest nesanica.

A za nesanicu, odnosno sanicu je odgovoran upravo ovaj hormon – melatonin.

„Taj je hormon od najveće važnosti za naš san. Proizvodi se prirodno u tijelu i djeluje na to da naše tijelo čini razliku između dana i noći. S godinama proizvodnja me latonina opada, a isto se može dogoditi kad je čovjek pod velikim stresom. Ako si pak u svađi i s nekim drugim hormonima, razina mu još više opada. Kad mu je razina u tijelu niska, teško se pada u san, a osim toga melatonin ima važnu ulogu u luče-nju naših hormona sreće. Baš kao i spolni hormon estrogen“, piše švedska novinarka Katarina Wilk u svojoj knjizi Snaga perimenopauze, koja je upravo pod tim nazivom i u Hrvartskoj objavljena u izdanju Znanja 2020. godine.

„Stoga ako i melatonin i estrogen opadaju, rezultat ne može biti ništa drugo doli problemi sa spavanjem. A ako to utječe i na hormon sreće serotonin, spavat ćemo loše i osjećati se potišteno. Teško je, dakako, odrediti jesi li utučena zato što loše spavaš, ili loše spavaš zato što si utučena.

No ne spavaš loše samo zbog nemira u glavi ili valunga, već razlog tome može i biti činjenica da su ti razine hormona sna poremećene“, nastavlja Katarina i dodajte kako su „u kolovozu 2017. godine Britanci su objavili veliku analizu u kojoj je tim stručnjaka proveo 5030 studija o potpunom učinku melatonina na tijelo. Dakle o tome djeluje li melatonin kao pripravak na probleme sa snom.

Pokazalo se da melatonin ima konkretne učinke kod onih koji ne mogu spavati, u usporedbi s placebo pacijentima (dakle onima koji su samo mislili kako primaju lijek, no zapravo su dobivali pilule sa šećerom, odnosno testnom skupinom)“, navodi Katarina Wilk u svojoj knjizi.

Eto, sad vam je sve jasno – ne možete spavati zbog nedostatka melatonina. Naravno i zbog svih ostalih milijardu stvari koje vam se motaju po glavi negdje između tri i četiri ujutro – jer to je najbolje vrijeme za rješavanje problema, zar ne 😊