Menu
ZDRAVLJE

Ovih 10 šarenih namirnica će pobijediti svaku upalu

povrce-i-voce

Upale su jedan od glavnih uzroka mnoštva bolesti i zdravstvenih stanja, od onih manje ozbiljnih do onih opasnih po život. Međutim, u normalnim okolnostim one imaju i pozitivnu ulogu jer nastaju kao reakcija zdravog organizma na “napade” izvana.
Pravilna, raznovrsna i cjelovita prehrana može imati vrlo pozitivan utjecaj na smanjivanje i otklanjanje upala. Zato smo za danas odabrale 10 šarenih namirnica koje će pobijediti svaku upalu.

1. Batat

Ovo narančasto povrće je poznato i pod nazivom slatki krumpir, iako nema veze s krumpirom. Ali za razliku od njega, ipak je bogatije raznim nutrijentima, pogotovo vitaminima A i C te betakarotenom. Njihova antioksidativna svojstva štite pluća, grade imunitet, a betakaroten smanjuje rizik od raka pluća, dojke i debelog crijeva.

Preporučuje se i konzumacija ljubičastih batata. Ta boja proizlazi iz prisutnosti antocijanina – antioksidansa koji, među ostalim, smanjuju upalne procese u mozgu što su pokazala istraživanja provedena na miševima.

2. Zeleni čaj

Jeste li za šalicu čaja? Nemojte ni slučajno odbiti jer je zeleni čaj izvrstan izvor antioksidansa. Naime, ova vrsta čaja sadrži polifenole, biljne spojeve koji povoljno djeluju na cirkulaciju, štite kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka i uopće smanjuju rizik oboljevanja od srčanih bolesti. Ako želite što više iskoristiti moć polifenola, predlaže se pijenje zelenog čaja 2 puta dnevno.

3. Jabuke

Najdraže voće mnogih također ima antiupalna svojstva. U kori jabuke se nalaze antocijanini, antioksidansi koji smanjuju upale i daju boju jabuci. Dakle, ona stara “jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van” je itekako istinita.
Osim toga, jabuka je jedno od najzdravijih voća jer sadrži puno vlakana, minerale i vitamine A,B, C,E, K.

4. Bakalar

Antioksidativna svojstva bakalara se mogu zahvaliti omega-3 masnim kiselinama.  One su važne za funkcioniranje stanica i doprinose normalnom funkcioniranju kardiovaskularnog, endokrinog i imunološkog sustava.
Uz to bakalar sadrži selen i vitamin E. Oni su povezani sa smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.
Selen također može ublažiti ili spriječiti napadaje astme.

5. Gljive

Gljive su vrlo niskokalorične i bogate su selenom, bakrom i svim vitaminima B skupine. Također sadrže fenole i druge antioksidanse. Međutim, jedno istraživanje pokazalo je da kuhanje gljiva značajno smanjuje količinu antioksidansa. Stoga ih je najbolje jesti sirove ili lagano kuhane

6. Brokula

Vitamin C je vjerojatno najpoznatiji vitamin, ali i antioksidans. Međutim, citrusi nisu njegov jedini izvor. Sadrži ga i povrće poput brokule.
U 100 grama brokule se nalazi čak 80ak grama vitamina C! Tu su još i fitokemikalije koje također snažno utječu na upalne procese.
Da se ne bi izgubila većina nutrijenata, preporučuje se kuhanje brokule oko 5 minuta, najbolje na pari.

7. Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Nikad nije naodmet ponoviti koliko je ekstradjevičansko ulje zdravo. A zdravo je ponajviše zbog svog antioksidativnog djelovanja. Naime, ono sadrži vitamin E i oleokantal, među ostalim. Ova dva kemijska spoja su moćni čimbenici u borbi protiv upalnih procesa u tijelu. Vitamin E štiti kožu, a oleokantal srce i krvne žile. Zapamtite, što je ulje gorče, ono sadrži više antioksidansa.

8. Ječam

Upale su česte i u probavnom sustavu te mogu izazvati razne bolesti – od, primjerice, Crohnove bolesti do raka debelog crijeva. Naš probavni sustav je ujedno i “drugi mozak” stoga je jako bitno zaštiti ga pravilnim hranjenjem.
Tu može pomoći jedna od najstarijih kultiviranih žitarica – ječam.
Ječam i druga hrana bogata vlaknima pomažu u održavanju pravilnog procesa probave, hrane dobre bakterije u crijevima te smanjuju razine šećera u krvi.
Ne smijemo zanemariti ni još jedan nutrijent u ječmu koji ublažava upale – selen. Naime, selen djeluje kao antioksidans tako što štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

9. Cikla

Crveno-ljubičasta cikla (Beta vulgaris) je također namirnica koja vam kroz cijelu godinu može poslužiti kao saveznik u borbi protiv upala.
Naime, ona sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala, ali i crveni pigment, odnosno betanin. Vjerujemo da svatko tko je gulio ciklu zna koliko ovoga pigmenta ovo povrće sadrži. Betanin potiče produkciju enzima u jetri koji onda detoksificiraju tijelo i ublažavaju upale.
Ciklu se može jesti, sirovu, kuhanu ili ukiseljenu. U posljednje vrijeme je sve popularniji sok od cikle. Više znanstvenih istraživanja je dalo jake dokaze za to da ovaj napitak jača imunitet, snižava visoki tlak, ali i djeluje kao libido.

10. Kurkuma

Za kraj – jedan začin. Ni manje ni više nego legendarna kurkuma, začin podrijetlom iz Azije. Iako se tisućama godina koristi u indijskoj kuhinji, kod nas je popularnost stekao relativno nedavno.
Kurkuma je prepoznatljiva po svojoj intenzivnoj narančastoj boji, a što je znak da sadrži kurkumin – kemijski spoj koji ima protuupalno djelovanje.

Protuupalna svojstva kurkume odlično idu uz jela kao što je kvinoja. Kvinoja je prastaro sjeme bogato cinkom i folatima što može pripomoći u sprječavanju demencije. Kurkuma i kvinoja moćna su kombinacija za poboljšanje zdravlja, ali i za što gracioznije starenje.
Kurkuma isto tako podiže produkciju dopamina te je korisna u borbi protiv ovisnosti.

Ali, kurkuma nije jedini začin s antiupalnim djelovanjem. Primjerice, đumbir i češnjak također napadaju i ublažavaju upalne procese u tijelu što znači da mogu smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, neurogenerativnih pa i mentalnih poremećaja poput anksioznosti i depresije.