Menu
NOVOSTI

Pitale ste stručnjakinju – ona je odgovorila

Prikupile smo vaša pitanja vezana uz menopauzu, odabrali ona što su nam bila najzanimljivija i proslijedile ih dr. Ivani Erceg Ivkošić. 
Evo što je doktorica odgovorila.

S. B. je pitala…

Pitanje za doktoricu: kako prebroditi noćna buđenja i preznojavanja? Koji je najbolji preparat na biljnoj bazi s obzirom da ne smijem hormonalne lijekove jer imam problema s jetrom?

IEI: Poštovana gđo B.,

biljka Cimicifuga racemosa ima dokazano djelovanje na valunge općenito pa tako i na noćna buđenja uzrokovana istim, međutim i s njom trebaju biti oprezne žene koje imaju problema sa jetrom. Ovisi kakvih problema sa jetrom imate. Trebalo bi to detaljnije proučiti i vidjeti može li vam hormonsko nadomjesno liječenje možda pomoći, a ne utjecati na vaše probleme sa jetrom, tj. pratiti jedno i drugo te odvagati kako, što, kad i koliko. Svakako pokušajte ranije ići spavati, spavati dovoljno, u prozračenom prostoru niže temperature, laganijoj odjeći, izbjegavajte alkohol kako zbog jetre tako i navečer prije spavanja. Obratite detaljnu pažnju na prehranu, bavite se tjelovježbom, ali i to ne prije spavanja.

S.P. je pitala…

Pozdrav. Od 11 mjeseca nemam ciklus. Unazad 10 dana osjećam pulsiranje kod desnog jajnika. Što bi moglo biti? (cista,prehlada ili?). Nemam bolove.

IEI: Poštovana gđo P.,

Trebali bi doći na pregled i ultrazvuk jer je ovako teško reći što bi mogao biti uzrok navedene pojave.

V. T. S. je pitala

Lijepi vam pozdrav, prošle godine sam imala histerektomiju totalis i nakon 4 mjeseca operirala vezikovaginalnu fistulu. od tada nemam uopće volje za spolnim odnosom. Hoće li se to promijeniti ili ću trebati stručnu pomoc? Hvala

IEI: Poštovana gđo. T.,

trebalo bi napraviti pregled i vidjeti otpusna pisma ili detaljno popričajte sa liječnicima koji su vas operirali. Možda će vam oni moći bolje pomoći jer znaju konkretno kako su obe operacije prošle. Svakako nakon toga, ukoliko se stanje ne popravi, trebate stručnu pomoć jer iako ne znam koliko imate godina, spolni odnos je vrlo važan za cjelokupno zdravlje i bolju kvalitetu života.

B.B. je pitala…

Poštovanje, da li usporen rad štitne žlezde utiče da su simptomi menopauze još izraženiji? Hvala!

IEI: Poštovana gđo B.,

štitnjača je vrlo važna žlijezda za spolni sustav žene općenito, tako da svakako usporeni rad štitnjače loše utječe i na simptome menopauze.

A.L. je pitala…

Zanima me da li su bolne dojke povezane sa menopauzom?

IEI: Poštovana gđo L.,

Dojke mogu biti osjetljive u perimenopauzi, pogotovo u ovisnosti o ciklusima koji postaju drugačiji, ali svakako napravite ultrazvuk i/ili mamografiju dojki jer se to inače preporuča redovito raditi.

M.M. je pitala…

Pitanje za doktoricu: kako pojačati libido u menopauzi i kako riješiti se neugodnog mirisa spolovila ( na pregledu rečeno da nema upale), hvala.

IEI: Poštovana gđo M.M,,

ne znam koliko imate godina i koliko dugo ste u (post)menopauzi? Svakako hormonsko nadomjesno liječenje pomaže u navedenim simptomima. Neugodan miris se može riješiti redovitom i intenzivnom higijenom. Postoje brojni preparati za oboje, ali bi trebali doći na konzultacije pa da se nakon detaljnog razgovora, pregleda i ultrazvuka vidi u čemu su pravi problemi i na koji način im najbolje pristupiti.

M. K. je pitala…

Uskoro ću imati 42 godine godinu dana imam problem sa neredovitim menstruacijama…par mjeseci imam, a onda opet par mjeseci izostane…imam valunge, noćne i dnevne…krvna slika-hormoni pokazuju menopauzu. Da li bih s obzirom na godine trebala uzimati hormonalnu nadomjesnu terapiju, odnosno neku terapiju da i dalje dobivam redovito menstruacije ili ipak ne? Hvala

IEI: Poštovana gđo K.,

s obzirom na sve navedeno što ste napisali, radi se vrlo vjerojatno o ranoj perimenopauzi pa biste trebali uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, ali naravno nakon učinjenih prethodnih pregleda koji se uobičajeno rade prije početka uzimanja hormonskog nadomjesnog liječenja.