Menu
NOVOSTI

PREPORUKA | Graciju od čempresa Želimira Periša jednostavno morate pročitati

Ako vas predivni naslov nije dovoljno zaveo, da odmah posegnete za najnovijim djelom popularnog Želimira Periša, evo i nas da vam to prisnažimo.

Zbirku priča koje se protežu od srednjeg vijeka do postapokaliptičnog futura, preskačući sadašnjost, progutale smo u jednom dahu. Kruno Lokotar, urednik ove bajkovite knjige napisat će kako „različiti pripovjedači(ce), koji se uglavnom ne libe komentarima pokazati svoju prisutnost u tekstu, progovorit će o svijetu u kojem korumpirani i kvarni svjetovni i duhovni vođe manipuliraju i eksploatiraju druge, slabije, sve s agendom deus vult, posebice žene.

Utoliko će u galeriji likova, raznih grofova, knezova, opata, ali i seljaka i siromaha, iskočiti portreti u krupnom planu nekoliko buntovnica, revolucionarki, čak utopistica.  Ove su priče neodoljiva i duhovita žanrovska mutacija bajke, na kojoj groteska tako lijepo raste, i satire koja im daje težinu, vezu sa suvremenošću, kritičnost, čak angažiranost. Maštovitost i ležernost kojom su predočeni stvoreni svjetovi dotiču se i stripovskih opusa Hermannova Jeremiaha i Jodorowskog.

Kada se zbirka proguta, rodit će optimizam, jer će ostati nejasno kako do doba Velikog sranja već nije došlo i pružiti nadu da još nije kasno“, a mi ćemo se u potpunosti složiti s njime.

Ako još uvijek vjerujete u bajke, Gracija od čempresa je savršena knjiga za vas!

Možete je naručiti na oceanmore po cijeni od 15,53 €.