Menu
NOVOSTI

Slak – lijep, ali i otrovan

Porijeklom je iz Meksika, te Srednje i Južne Amerike, a obuhvaća oko 400 sorti koje uspijevaju u toplim krajevima. To je jednogodišnja ili višegodišnja penjačica ili puzavica koja, ovisno o sorti, izraste 2 do 5 metara.

Cvate cijelo ljeto i jesen, od lipnja pa sve do studenog. Cvijet traje samo jedan dan, ali se stalno pojavljuju novi pupovi. Prije sadnje sjeme se moči u mlakoj vodi, a pogoduje mu humusno, propusno tlo, te toplo i sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Važno je napomenuti da je sjeme slaka vrlo otrovno jer sadrži kemikalije slične LSD-u te, ovisno o količini, uz halucinacije može uzrokovati samoozljeđivanje, pa čak i demenciju.

Asteci su koristili svaki dio slaka kao prirodnu psihoaktivnu tvar u čajevima i drugim napitcima. Konzumirali su ove napitke da im pripomognu u meditaciji, vježbi jako sličnoj jogi, molitvi, čaranju i glazbi, a koristili su ih ponajviše u duhovne svrhe. Vjerovali su da ovakve psihoaktivne tvari otkrivaju do sada nepoznate istine jer su uz pomoć njih „pričali“ s božanskim bićima i drugim nadnaravnim pojavama.

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća