Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Vaginalne upale tijekom menopauze i postmenopauze

“Više od 50 posto žena ima bakterijsku upalu bez ikakvih simptoma…”, kaže Matilda Mladinić, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, koja je pripremila je precizan i informativan članak koji otkriva važne aspekte naše teme iz naslova – vaginalne upale u razdoblju menopauze i postmenopauze.

Dr. Mladinić naglašava da upale rodnice nisu neobična pojava u životu svake žene. Poremećaji uzrokovani infekcijom bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima ili poremećajem vaginalne mikroflore mogu biti posebno osjetljivi tijekom menopauze. “Najčešći simptomi su pojačan vaginalni iscjedak, neugodan miris, svrbež i crvenilo rodnice”, ističe dr. Mladinić.

Dr. Mladinić nastavlja s objašnjenjem prirodne mikroflore vagine i uloge “dobrih bakterija” koje održavaju zdravu ravnotežu. Detaljno opisuje i najčešće uzročnike, poput gljivice Candida albicans, parazita Trichomonas vaginalis i bakterije Gardnerella vaginalis.

Bez obzira jeste li u menopauzi ili ne, članak je prepun korisnih informacija o prevenciji, liječenju i očuvanju zdrave vaginalne flore.

»Upale rodnice predstavljaju skupinu poremećaja uzrokovanih infekcijom bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima ili poremećajem vaginalne mikroflore. Najčešći simptomi su pojačani vaginalni iscjedak, koji je često neugodna mirisa, i svrbež i crvenilo rodnice i vanjskog spolovila. Upale rodnice su najčešći poremećaji u ginekologiji.

Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan u rodnici i bjelkast je, viskozan i nema mirisa. Njegova količina i sadržaj mijenjaju se ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Na upalu ukazuje iscjedak koji je po svojim karakteristikama obilan, grudičast, žućkast, zelenkast, pjenušav i neugodna mirisa.

Rodnica nije sterilna; u njoj živi mnoštvo tzv. dobrih bakterija, koje svojom prisutnošću i uz pomoć kiselog pH sprečavaju kolonizaciju patogenim uzročnicima. Najčešći uzročnici upale rodnice su gljivica Candida albicans, parazit Trichomonas vaginalis i bakterija Gardnerella vaginalis. Gardnerela vaginalis prisutna je i u normalnim uvjetima u vaginalnoj sredini. Kod prekomjernog razmnožavanja nastaje bolest – bakterijska vaginoza. Ovdje se radi prije o neugodnom i bolnom poremećaju normalne vaginalne flore, nego o tipičnom upalnom procesu. Najčešći simptomi bakterijske upale su: povećana količina iscjetka, zelenkast ili bijeli vodenasti iscjedak, jak, neugodan miris “po ribi”.

Više od 50 posto žena ima bakterijsku upalu bez ikakvih simptoma pa mnoge od njih i ne traže liječničku pomoć ili odbijaju liječenje jer “bolesti nema”. Nemaju sve pacijentice smetnje ni gljivične infekcije. Svrbež, peckanje spolovila i rodnice te obilan sirasti bezmirisni iscjedak su tipični znaci. Obično su češće tijekom ljetnih mjeseci, nakon antibiotske terapije te u trudnica s poremećajem šećera u krvi. Upale rodnice se klasično liječe antibioticima i antimikoticima. Međutim, nove studije su ponovo u fokus stavile stari klasični antiseptik neizostavan npr. u stomalotologiji: klorheksidin, koji je čest sastojak za ispiranje usta.

Klorheksidin se dugo koristi u stomatologiji, sastojak je mnogih vodica za usta, posebno se preporučuje nakon stomatoloških zahvata radi sprečavanja upala. Mnoge nove studije su dokazale dobrobiti njegove primjene u ginekologiji i porodništvu – kao lokalni antiseptik ima slično djelovanje kao antibiotici – uništava uzročnike vaginalnih upala – ali s razlikom što potiče obnovu vlastitih laktobacila – dobrih bakterija koje su sastav zdrave vaginalne flore, dok ih antibiotici uništavaju. Rezistencija bakterija na klorheksidin je mala. Klorheksidin je jako učinkovit pogotovo kod infekcija E coli i Candidom«, ističe dr. Mladinić da bi u zaključku članka naglasak posebno stavila na liniju Vidermina CLX za intimnu njegu, koja uključuje klorheksidin, snažan antibakterijski agens. Linija Vidermina CLX učinkovito suzbija vaginalne upale.

»Linija Vidermina CLX ima kao aktivan sastoj klorheksidin, postoji u obliku vaginaleta za akutne upale, pjene za intimnu higijenu i gela za upale vanjskog splovila, primjenjiv i na muškarce.

Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu vagine može prouzročiti infekciju. Otuda je u prvoj liniji potrebno obratiti pozornost na prehranu, gdje se preporučuje povećani unos fermentiranih namirnica i probiotika.«


Matilda Mladinić
dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije

Zahvaljujemo dr. Matildi Mladinić na njezinu dragocjenom stručnom mišljenju i nadamo se da ćete u ovom članku dobiti korisne informacije o očuvanju zdravlja u razdoblju menopauze.

Vidermina, priznata linija proizvoda za intimnu njegu, sada je dostupna i putem online narudžbi. Sa zadovoljstvom vam javljamo da možete jednostavno naručiti svoje omiljene Vidermina proizvode putem INTIMNA NJEGA – Pharmagea web stranice. Posjetite online trgovinu i otkrijte širok spektar proizvoda namijenjenih očuvanju zdravlja i dobrostanja ženskog intimnog područja.

S ljubavlju, Pharmagea

INTIMNA NJEGA – Pharmagea