Menu
MENOPAUZA

6 promjena mjesečnice u perimenopauzi

Jedan od najizazovnijih perioda za žene je perimenopauza. Kao da ste ni tu, ni tamo. Menstruacija je još tu, ponekad je ima, ponekad nema. S druge strane, nekim ženama ciklus stalno preskače, dok je nekima veliki razmak između dvije mjesečnice. Koliko god se činilo, većina ovih fluktuacija je sasvim uobičajena u perimenopauzi.

Hormoni nam divljaju – malo se snižavaju, malo se povisuju, tako da nije čudo što se to sve manifestira u “onim danima u mjesecu”.

Zato pogledajmo koji se sve scenariji mogu odviti, a koji su sasvim normalni i ne bi vas trebali plašiti.

1. Mjesečnice mogu postati češće, razmaknutije ili mogu potpuno izostati
Ako vam se mjesečnica inače pojavljuje svakih 28 dana, možda ćete primijetiti da se smanjuju na svakih 26 dana, čak 24 dana, ili ponekad, čak i manje. Isto tako, može se dogoditi da umjesto 28 dana imate mjesečnicu svakih 38 dana kroz nekoliko mjeseci. Možda ćete primijetiti da je menstruacija izostala. Možda ćete imati normalnu mjesečnicu jedan mjesec, a sljedeći mjesec izostane, da bi se mjesec nakon toga pojavila u uobičajeno vrijeme.

2. Kašnjenje mjesečnica
Možda ćete primijetiti da vam menstruacija počinje sve kasnije i kasnije. Možda ćete primijetiti da vam menstruacija počinje nekoliko dana kasnije. Sljedeći mjesec još kasnije.  A može se dogoditi da se mjesec nakon toga ciklus opet vrati u normalu.
Neke žene smatraju da menstruaciju dobivaju samo jednom u tri mjeseca neko vrijeme. Primjerice, žena može imati u periodu od tri godine jednu mjesečnicu godišnje, na točno isti datum u istom mjesecu. Dakle, možete imati periode s velikim razmacima između mjesečnica.

3. Mjesečnice postaju kraće ili dulje
Ako su vaše menstruacije inače trajale pet dana, u perimenopauzi se može dogoditi da vam traju, primjerice, samo tri dana. S druge strane, nekim ženama se dogodi suprotno – mjesečnice im traju duže nego inače. Primjerice, sedam ili osam dana, umjesto uobičajenih pet.

Pročitajte članak: Povratak mjesečnice | Zašto se nekim ženama ponovno javlja menstruacija

4. Mjesečnice postaju obilnije ili laganije 
Neke žene kažu da su im menstruacije prvih nekoliko dana obično malo obilnije, a onda nestane krvarenje. Ovaj put ćete možda otkriti da je cijelo razdoblje puno teže. Jednako tako, možda ćete otkriti da je potpuno suprotno i umjesto da bude teško nekoliko dana, to bi moglo biti samo potpuno lagano razdoblje, ponekad s vrlo malim krvarenjem.

5. Mjesečnica i drugi simptomi PMS-a mogu se pogoršati
Možda ćete primijetiti da ćete imati jače grčeve. Mjesečnice su puno neugodnije ili su neki drugi simptomi PMS-a intenzivniji. Možda vas  budu boljele grudi ili bradavice. Moguća je nadutost, žudnja za šećerom te intenzivan osjećaj gladi.

6. Menstrualni grčevi, ali bez mjesečnice
U pravo vrijeme se pojavljuju oni dobro poznati grčevi i ostali simptomi početka menstruacije, ali nema menstrualnog krvarenja. Radi se o tome da hormoni još uvijek “imaju” ciklus. Mnoge žene smatraju da nakon prestanka menstruacije i dalje imaju mjesečni ciklus simptoma, ali bez krvarenja.

Foto: Pexels