Menu
NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

7 savjeta za rad od kuće

Za mnoge je rad kod kuće nikad ostvaren san. Ne morate trošiti na prijevoz, nema šefa koji vam puše za vratom, nema iritantnih kolega, nema stresa. Ustanete se ujutro i ne morate trošiti pola sata na biranje odjeće i odijevanje već možete raditi i u pidžami ili kućnoj trenirci uz pijuckanje tople jutarnje kave. A kad su dani sunčani, smjestite se na balkonu, malo tipkate po laptopu i guštate do mile volje! Mnogi tako zamišljaju rad od kuće, a mnogo se ljudi ovih dana u ovoj krizi prouzrokovanoj koronavirusom uvjerilo i uvjerit će se da je rad od kuće ipak malo kompliciraniji od onog što su zamišljali.

Zato smo vam danas pripremili nekoliko savjeta koji će vam znatno olakšati rad od kuće i nadamo se učiniti ga što kvalitetnijim i produktivnijim.

1. Ustanite u isto vrijeme kao kad idete na posao

Da biste sačuvali svoje poslovne navike, ponašajte se kao da idete na posao kao inače. Dakle, ustanite se u isto vrijeme. No, da biste se probudili na vrijeme, nastojte ne ići prekasno na spavanje misleći da to što ne morate putovati na posao znači i duže spavanje.

2. Odjenite se za posao

Još jedan savjet koji će zavarati vaš mozak da nije nastupila promjena u njegovoj rutini. Odijenite se kao da idete u ured. Znatno ozbiljnije ćete shvatiti da je rad od kuće na kraju krajeva jednak radu u uredu – jedina razlika je u lokaciji.

3. Postavite pravila

Nastojte izbjeći neorganiziranost i pomutnju tako što ćete si postaviti čvrsta pravila. Odredite točan sat kada započinjete i završavate s radom, kad ćete imati pauze i koliko će trajati. Ako imate ukućane i njih obavijestite o svojim pravilima – smanjit ćete česte upadice i smetnje.

4. Nabavite opremu za rad

Ovisno o vrsti posla, uložite u opremu za rad (primjerice laptop, printer, hardver ili softver) koja će vam znatno olakšati posao. Jednako je bitno osigurati si udobne i ergonomske sjedalice za zdravlje leđa.

5. Uzmite vremena za odmor

Iako nije dobro olako shvatiti rad od kuće, isto tako nije dobro ni pretjerati u sjedenju ispred laptopa. Osim jedne veće, najbolje polusatne, pauze, nakon svakog sata se ustanite, napravite krug po stanu, balkonu ili dvorištu ili napravite nekoliko vježbi istezanja.

https://youtu.be/tGbfojK0984

 

6. Odvojite privatni i poslovni život

Lako je zaboraviti se i usred posla napraviti nešto vezano uz kućanstvo, primjerice skuhati ručak, oprati suđa ili izvesti psa. No, za što kvalitetniji i produktivniji rad od kuće jako je bitno da odvojite svoj privatni i poslovni život. Organizirajte se tako da jedan dio dana odvojite za posao, a drugi neka bude posvećen isključivo osobnim obvezama.

7. Jedite zdravo

Mjere postaju sve rigoroznije i preporučuje se ostanak kod kuće i što rjeđi izlasci. To znači da se puno vremena provodi u zatvorenom i manje se krećemo. Zato je bitno hraniti se što zdravije da izbjegnete nakupljanje viška kilograma. Za doručak si napravite smoothie od sezonskog voća, a u pauzama grickajte zdrave grickalice poput oraha, sušenog voća, kikirikija i badema.