Menu
MENOPAUZA

Prorijedite simptome menopauze uz pomoć ovih esencijalnih ulja

Jedan od najboljih prirodnih načina ublažavanja simptoma menopauze su eterična ulja različitih biljaka. Mnoga su istraživanja potvrdila njihov blagodatan utjecaj. Esencijalna ulja se udišu ili utrljavaju u razrijeđenom obliku. Ponekad se mogu koristiti u kombinaciji s drugim uljima. 

U nastavku smo izdvojili nekoliko esencijalnih ulja koja bi vam mogli pomoći pri ublažavanju valunga, bolova u zglobovima, pa čak i seksualnih tegoba. 

Ružino ulje

Zbog velike količine ruža potrebnih za proizvodnju ulja, eterično ulje ruže spada u jedno od najskupljih na trižištu. No, ono može biti efektno u ublažavanju simptoma menopauze, poglavito niskog libida, suhe kože i umora.
Ovo ulje je dobro i za ublažavanje boli, koja je u srednjim godinama uobičajena u zglobovima.

Prema portalu Healthline, jedno istraživanje je pokazalo da ružino esencijalno ulje potiče izlučivanje endorfina, hormona koji ima opuštajuće djelovanje usporedivo s drogama (!).

Ulje slatkog komorača

Eterično ulje slatkog komorača (Foeniculum vulgaressp. vulgare var. dulce), povoljno djeluje na simptome menopauze zbog kemijskog spoja trans anetola koji potiče proizvodnju estrogena. Ima antiseptičko djelovanje te umanjuje nadutost i druge želučane tegobe. U slučaju nadutosti i plinova, utrljava se na želudac i stopala, te se može staviti nekoliko kapi u čaj od kamilice.

Citrusna esencijalna ulja

Neka citrusna ulja sadrže antiupalna svojstva što ih čini idealnim izborom za one koje bole zglobovi. Osim toga, podižu i seksualnu želju, jedan od simptoma menopauze prouzrokovan smanjenom proizvodnjom estrogena. 

Ulje limuna u kombinaciji s jojobinim, maslinovim ili bademovim uljem smanjuje ispucalost i krhost noktiju. No, upozoravamo da ne izlazite na sunce netom nakon primjene eteričnog ulja limuna na kožu, jer je ono fototoksično pa može prouzrokovati oštećenja kože.

Esencijalno ulje lavande

Eterično ulje lavande je jedno od najpopularnijih. Ima antiupalna i antiseptička svojstva. Odlično je za tretiranje nesanice, jednog od češćih simptoma menopauze. Naime, ono djeluje veoma opuštajuće na živčani sustav pa se tako potiče lučenje hormona melatonina.

No, osim što opušta, lavanda prema nekim istraživanjima može ublažiti valunge, nenadane valove vrućine od kojih pati 70% žena u menopauzi. Pa je tako jedna studija pokazala da je 50 sudionika nakon 12 tjedana udisanja ulja 40 minuta dnevno (podijeljeno na dva puta) izjavilo da im se značajno smanjio intenzitet valunga.

Kadulja

Udisanje mirisa eteričnog ulja kadulje smanjuje razine stresa. Sadrži kemijski spoj sličan estrogenu koji pomaže u ublažavanju simptoma nedostatka estrogena kao što je smanjena gustoća kostiju. Za smanjenje valova vrućine utrljajte u stopala nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje u kombinaciji s maslinovim.

Foto: Unsplash