Menu
MENOPAUZA

Evo kako pravilna prehrana moze povoljno utjecati na simptome endometrioze

Da, strucnjaci kazu kako pravilna prehrana može imati utjecaj na simptome endometrioze. Iako prehrana ne može potpuno izliječiti endometriozu, određene promjene u prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Evo nekoliko aspekata prehrane koji mogu biti korisni:

Smanjenje upalnih namirnica: Hrana koja potiče upalu može pogoršati simptome endometrioze. To uključuje prerađene namirnice, šećer, zasićene masnoće i crveno meso. Umjesto toga, pokušajte jesti više voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina.

Omega-3 masne kiseline: Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe, orašastih plodova i lanenih sjemenki, može imati protuupalno djelovanje i pomoći u smanjenju bolova.

Antioksidansi: Hrana bogata antioksidansima, kao što su bobičasto voće, agrumi, povrće i zeleni čaj, može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja. Antioksidansi koji su u in vitro studijama pokazali svoj blagotvorni učinak na patološke procese endometrioze su kvercentin i kurkumin.

Kvercetin je vrsta flavonoidnog antioksidansa, odnosno tzv. biljnog pigmenta koji nalazimo u lisnatom zelenom povrću, rajčicama, bobicama i brokuli. Smatra se jednim od najzastupljenijih antioksidanasa u hrani i igra važnu ulogu u borbi protiv oštećenja slobodnim radikalima te pokazuje širok spektar antioksidativnih, protuupalnih i antiangiogenih učinaka. Nedavna istraživanja otkrila su da kvercetin može pomoći u zaustavljanju procesa uključenih u proliferaciju i mutaciju stanica pa potencijalno može djelovati kao prirodno terapijsko sredstvo za ublažavanje i liječenje endometrioze.

Kurkuma (turmerik ili indijski šafran; Curcuma longa) biljna je vrsta iz porodice đumbirovki koja ima polifenolična fitokemijska svojstva. Tradicionalno se koristi u azijskim zemljama zbog svojih ljekovitih protuupalnih i antioksidativnih svojstava za koja su odgovorni kurkuminoidi, od kojih je najznačajniji  kurkumin. Vjeruje se da se protuupalno djelovanje kurkumina temelji na njegovom utjecaju na aktivnost nekoliko enzima od kojih su najvažniji ciklooksigenaza-2, lipooksigenaza i inducibilna sintetaza dušikovog oksida.

Zabilježeno je da je uzimanje kurkumina kroz vrijeme smanjilo izlučivanje kemokina i citokina te tako značajno smanjilo signalne putove i upalu povezanu s endometriozom.

Kurkuma je jedna od biljaka klasificiranih kao GRAS (Generally Recognized As Safe Substances), što znači da su kurkuminoidi tvari općenito prepoznate kao sigurne. Kurkuminoidi nemaju izraženu akutnu ili kroničnu toksičnosti, a kod ljudi su sigurni čak i u visokim dozama (8 g / dan).

Lekolid su želučanootporne tablete koje sadrže kvercetin, kurkumu i N-acetilcistein. Riječ je o dodatku prehrani načinjenom primjenom specifične ENDOBASP® tehnologije.

Vlakna: Hrana bogata vlaknima može pomoći u regulaciji probave i smanjenju gastrointestinalnih problema povezanih s endometriozom.

Ograničavanje kofeina: Kofein može povećati bol i nelagodu kod nekih žena s endometriozom. Znamo da nije lako, ali pokušajte smanjiti unos kave i drugih napitaka koji sadrže kofein.

Svaka osoba može reagirati drugačije na promjene u prehrani, pa je važno eksperimentirati i prilagoditi prehranu svojim potrebama. Prije nego što napravite bilo kakve značajne promjene u prehrani, preporučuje se konzultacija sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste osigurali da su promjene sigurne i odgovarajuće za vaše zdravstveno stanje.