Menu
MENOPAUZA

Evo kako se menstruacije se mijenjaju u perimenopauzi

Jedan od najizazovnijih perioda za žene je perimenopauza. Kao da ste ni tu, ni tamo. Menstruacija je još tu, ponekad je ima, ponekad nema. S druge strane, nekim ženama ciklus stalno preskače, dok je nekima veliki razmak između dvije mjesečnice. Koliko god se činilo možda čudno, većina ovih fluktuacija je sasvim uobičajena u perimenopauzi.

Hormoni nam divljaju – malo se snižavaju, malo se povisuju, tako da nije čudo što se to sve manifestira u “onim danima u mjesecu”.

Zato pogledajmo koji se sve scenariji mogu odviti, a koji su sasvim normalni i ne bi vas trebali plašiti.

  1. Mjesečnice mogu postati češće, razmaknutije ili mogu potpuno izostati

Ako vam se mjesečnica inače pojavljuje svakih 28 dana, možda ćete primijetiti da se smanjuju na svakih 26 dana, čak 24 dana, ili ponekad, čak i manje. Isto tako, može se dogoditi da umjesto 28 dana imate mjesečnicu svakih 38 dana kroz nekoliko mjeseci. Možda ćete primijetiti da je menstruacija izostala. Možda ćete imati normalnu mjesečnicu jedan mjesec, a sljedeći mjesec izostane, da bi se mjesec nakon toga pojavila u uobičajeno vrijeme.

  1. Kašnjenje mjesečnica

Možda ćete primijetiti da vam menstruacija počinje sve kasnije i kasnije. Možda ćete primijetiti da vam menstruacija počinje nekoliko dana kasnije. Sljedeći mjesec još kasnije. A može se dogoditi da se mjesec nakon toga ciklus opet vrati u normalu.
Neke žene smatraju da menstruaciju dobivaju samo jednom u tri mjeseca neko vrijeme. Primjerice, žena može imati u periodu od tri godine jednu mjesečnicu godišnje, na točno isti datum u istom mjesecu. Dakle, možete imati periode s velikim razmacima između mjesečnica.

  1. Mjesečnice postaju kraće ili dulje

Ako su vaše menstruacije inače trajale pet dana, u perimenopauzi se može dogoditi da vam traju, primjerice, samo tri dana. S druge strane, nekim ženama se dogodi suprotno – mjesečnice im traju duže nego inače. Primjerice, sedam ili osam dana, umjesto uobičajenih pet.

  1. Mjesečnice postaju obilnije ili laganije

Neke žene kažu da su im menstruacije prvih nekoliko dana obično malo obilnije, a onda nestane krvarenje. Ovaj put ćete možda otkriti da je cijelo razdoblje puno teže. Jednako tako, možda ćete otkriti da je potpuno suprotno i umjesto da bude teško nekoliko dana, to bi moglo biti samo potpuno lagano razdoblje, ponekad s vrlo malim krvarenjem.

  1. Mjesečnica i drugi simptomi PMS-a mogu se pogoršati

Možda ćete primijetiti da ćete imati jače grčeve. Mjesečnice su puno neugodnije ili su neki drugi simptomi PMS-a intenzivniji. Možda vas budu boljele grudi ili bradavice. Moguća je nadutost, žudnja za šećerom te intenzivan osjećaj gladi.

  1. Menstrualni grčevi, ali bez mjesečnice

U pravo vrijeme se pojavljuju oni dobro poznati grčevi i ostali simptomi početka menstruacije, ali nema menstrualnog krvarenja. Radi se o tome da hormoni još uvijek “imaju” ciklus. Mnoge žene smatraju da nakon prestanka menstruacije i dalje imaju mjesečni ciklus simptoma, ali bez krvarenja.

Detaljnije o menstrualnom zdravlju možete poslušati i pogledati na dm podcastu Žensko zdravlje. dm podcasti bave se različitim temama iz područja ženskog zdravlja, a sve kako bi uza zanimljive i stručne sugovornike ponudili sveobuhvatnu edukaciju, pružili prostor temama o kojima se rijetko govori ili se nedovoljno govori, te da se iz različitih perspektiva sagleda fizičko, mentalno i socijalno zdravlje žena.

Podcasti se emitiraju svake druge srijede, a u drugom ovogodišnjem podcastu pod nazivom MENSTRUALNO ZDRAVLJE – ONI DANI U MJESECU razgovaralo se o menstrualnom zdravlju iz različitih aspekata. Tako možete poslušati i pogledati o seksualnim odnosima tijekom menstruacije, prirodnim lijekovima za ublažavanje boli ili nesanice, kako menstrualni ciklus utječe na mentalno zdravlje zatim radnom sposobnošću i bavljenjem fizičkim aktivnostima te prehranom u ‘onim danima u mjesecu’. Vrlo važna tema koja se protezala razgovorom jest i menstrualno siromaštvo.

Gosti drugog podcasta bili su prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, spec. ginekolog u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu, član Upravnog odbora Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju, pročelnica Zavoda za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju KBC Zagreb te Adam Vrbanić, dr. med. specijalizant ginekologije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, KBC Zagreb.

Osim ovoga dosad je održan podcast JA I MOJA ŠTITNJAČA, na kojem su gosti bili prof. dr. sc. KREŠIMIR GRŠIĆ, kirurg glave i vrata, voditelj Odjela za kirurgiju glave i vrata KBC Zagreb, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka, VERICA MEŠIĆ, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, prim. dr. SUNČICA ANDREJA ROGAN, spec. endokrinolog, voditeljica Poliklinike Medikol, a glavne teme su bile:  Prvi simptomi poremećaja rada štitnjače, utjecaj štitnjače na hormone i menstrualni ciklus, debljanje i mršavljenje uslijed disbalansa hormona štitnjače, koja hrana može pomoći kod problema sa štitnjačom, upala štitnjače nakon poroda, kada je vrijeme za kiruršku intervenciju, suplementi na biljnoj bazi s utjecajem na rad štitnjače, štitnjača i stres.

Također održan je i podcast KADA UDARE MIGRENA I GLAVOBOLJA – Ima li nade za nas?, na kojem je gošća bila prof. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, specijalist neurolog, subspecijalist cerebrovaskularnih bolesti, voditeljica Poliklinike za neurologiju Klinike za neurologiju KBC Zagreb, a teme su bile utjecaj migrene i glavobolje na kvalitetu življenja, kako si pomoći farmakološkim i nefarmakološkim mjerama, utjecaj hormona na migrene i glavobolje, koje vježbe pomažu u smanjenju glavobolja i migrena uzrokovanih nedovoljnim kretanjem i sjedilačkim načinom života, kako stres utječe na glavobolje.

dm podcasti koji slijede su INSPIRIRAJMO – PRIČE KOJE NAM VRAĆAJU NADU!; DEBLJINA – Kada Body Positivity treba nadopuniti brigom o zdravlju? te RODITELJSTVO – Izazovi odgoja Generacije Z.

Slušajte i gledajte dm podstcaste, a više informacija o temama povezanim sa ženskim zdravljem pročitajte na dm.hr/zenskozdravlje.