Menu
ZDRAVLJE

Kako nas strah koči u životu

Za neke, strah nije samo osjećaj koji dođe i prođe. Dapače, konstantna izloženost strahu i drugim stresnim faktorima negativno utječe ne samo na psihičko zdravlje, već i na fizičko.

U nastavku saznajte kako strah djeluje na razne aspekte našeg fizičkog zdravlja.

Strah i tijelo

Pa tako, izloženost strahu može sniziti imunitet i povećava osjetljivost na viruse i bakterije. Na primjer, većina ljudi uvijek ima bakteriju koja uzrokuje upalu pluća u svom dišnom sustavu, ali ona ostaje pod kontrolom sve dok ne nastanu promjene u imunitetu.

Strah može blokirati rad crijeva. Kada osjećamo strah, tijelo oslobađa hormone stresa koji usporavaju ili isključuju tjelesne funkcije koje nisu odmah potrebne za preživljavanje. To uključuje crijeva u kojima se nalazi većina imunološkog sustava!

Isto tako, strah negativno utječe i na rad mozga. Kako? Evo, ovako: izlučivanje hormona stresa utječe na pojačau aktivnost  amigdale. To nas čini nesposobnima da razmišljamo racionalno. U ovom stanju mozak doživljava događaje kao negativne i pohranjuje sve detalje koji okružuju percipiranu opasnost – uključujući prizore, zvukove, mirise, doba dana, vrijeme i tako dalje – kao negativna sjećanja.

Kasnije, ti isti prizori, zvukovi i drugi detalji mogu izazvati strah vraćanjem početne memorije; u nekim slučajevima možete osjećati strah, a da svjesno ne znate zašto.

To može dovesti do stalnog stanja straha, tjeskobe ili čak PTSP-a. Strah također može narušiti formiranje dugotrajnih sjećanja i uzrokovati oštećenje određenih dijelova mozga, kao što je hipokampus.

Konačno,prema nekim istraživanjima strah može prekinuti procese u mozgu koji omogućuju reguliranje emocija.

Strah može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema. Život u stalnom stanju straha može uzrokovati gastrointestinalne probleme, uključujući čireve i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Može povećati rizik od kardiovaskularnih oštećenja.

Pročitajte članak: Fermentirana hrana – zdrava crijeva, zdrav mozak

Također, strah je povezan sa smanjenom plodnošću, depresijom, umorom i ubrzanim starenjem. Strah se čak povezivao s povećanim rizikom od smrti – svijest o tome je ušla u razgovorni jezik pa imamo fraze poput  “smrtno zabrinut”.

Kako se riješiti straha i biti opet zdrav i sretan?

Da bismo rasli i razvijali se,  potrebno napraviti korak dalje, izaći iz zone udobnosti i suočiti se sa svojim strahovima.

1. Umirite se dubokim disanjem
Kada osjećate strah ili paniku pred nekim problemom – primjerice bitnim sastankom, životnom odlukom poput razvoda, preseljenja ili pak promjene posla – možete primjetiti da vam disanje postaje plitko i ubrzano. Uz ostale tjelesne simptome straha, plitko disanje ujedno i povećava osjećaj straha.

Sjednite uspravno, ali opuštenih ramena. Zatvorite oči i polako udišite zrak kroz nos, zadržite ga nekoliko sekundi i polako izdahnite. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.

2. Razlikujte racionalni i iracionalni strah
Kad ste u mirnom stanju, lakše možete razlučiti između racionalnog i iracionalnog straha. Racionalan strah je utemeljen u stvarnosti – posljedice onoga što ćemo učiniti su realne i moguće. Primjerice, bojite se staviti ruku na vruću peć jer ćete se opeći.

S druge strane, iracionalan strah može biti strah od suočavanja sa vašim šefom, strah od bolesti ili pak od neuspjeha. Oni se zasnivaju na našoj mašti (koja ih itekako zna učiniti još gorima i strašnijima) i imaju neki psihološki uzrok – dakle nisu utemeljeni na nekoj stvarnoj opasnosti.

Analizirajte svoje strahove, zapišite ih na papir, podijelite ih na iracionalne ili racionalne i dokučite njihov uzrok.

3. Vizualizacijom protiv straha
Vizualizacija je još jedna moćna tehnika borbe protiv straha.  Štoviše, jedno istraživanje je pokazalo da se kod mentalnog vježbanja aktiviraju isti dijelovi mozga kao i kod stvarnog, fizičkog vježbanja. Ovo je dokaz koliko naš mozak može utjecati na stvarnost.

Zamišljajte najbolji mogući ishod neke situacije koja u vama izaziva strah. Na primjer, ako se bojite javnih nastupa, zamišljajte svoj nastup – zamislite što više detalja da vizualizacija djeluje stvarnije. Ovako dajete svom mozgu uputu kako da djeluje kada se stvarno nađe u toj situaciji.

Bitno je što više ponavljati vizualizaciju, a ako se slučajno ušulja koja negativna misao, odmah je se riješite!

4. Podijelite svoj strah s drugima
Ponekad je razgovor o nečemu što nas muči dovoljan da si skinemo teret s leđa i tako lakše sagledamo naš problem. Razgovarajte o svom strahu sa bliskom osobom u koju imate povjerenja – možda se ona već susrela sa sličnim problemom i moći će vam dati savjet. Čak i ako razgovorom ne dođete do rješenja, svakako ćete se osjećati barem malo bolje i rasterećenije.

5. Suočite se sa strahom
Učinite upravo ono čega se bojite. Kažu da hrabrost ne znači napraviti nešto bez straha, već upravo usprkos njemu. Bojite li se plivanja? Otiđite na satove plivanja i naučite! Bojite li se pokrenuti vlastiti posao? Ostavite sve strahove sa strane i pokušajte. Čak i ako u nečemu ne uspijete, bar ste pokušali i u budućnosti nećete žaliti za stvarima koje niste napravili.

Foto: Unsplash