Menu
ŽIVOTNI STIL

Kako trošiti novac, a istodobno ga i uštedjeti

Jedna od vaših novogodišnjih odluka je napokon naučiti kako uštedjeti novac i ne trošiti ga na luksuze i druge nepotrebne stvari?
Da, ali kako to napraviti na najbolji i najbezbolniji mogući naćin? E pa drago nam je što ste to pitali. Upravo zato danas pričamo o tome kako trošiti novac, a pritom uštedjeti.

U nastavku pročitajte savjete uz pomoć kojih ćete naučiti pametno upravljati svojim kućnim budžetom.

Planirajte svoje troškove

Ako novčanik otvarate tek kad trošite, to je znak da je došlo vrijeme  za izradu mjesečnog proračuna. Trošenje više nego što zarađujete jer ne planirate svoje troškove može biti prečica za financijsku propast.
U tome vam može pomoći dobri stari papir i olovka, a nisu ni za baciti razne mobilne aplikacije koje će vam znatno olakšati proces planiranja i praćenja troškova. Mi volimo učiti od drugih pa često pogledamo edukativna i zabavna videa o financijama na YouTubeu.

Ne posežite često za karticom

Samo je izvadite iz novčanika i lagano naslonite na POS aparat. Nema traženja sitniša niti prebrojavanja. Sa samo jednim pokretom možete platiti sve. Milina.
Međutim, upravo ova zavodljiva jednostavnost korištenja kartice pri plaćanju krije u sebi zamku, a to je da se na taj način može potrošiti puno novca. Ovu činjenicu potvrđuju i statistike. Jedna studija s prestižnog MIT-a je pokazala da su troškovi 20% veći ako se plaća karticom umjesto gotovinom.

Zato radije pripremite unaprijed približni iznos koji ćete potrošiti toga dana, a karticama plaćajte samo kad je to nužno.

Napravite popis

Jedna tako jednostavna sitnica poput popisa potrebnih stvari vam može puno pomoći pri pametnoj kupnji. Kada idete u velike kupnje, obavezno napravite popis svih stvari koje trebate kupiti i koje su vam zbilja potrebne. A ako se već želite počastiti nečim, ograničite se na samo jedan ili dva artikla.

Ne kupujte odjeću koju ćete nositi samo jednom – ili nijednom

Nikad prije odjeća nije bila tako dostupna kao danas. Ovisno o tome gdje kupujete, moguće je za manje od 100 kuna kupiti hlače i majicu. Zbog toga se roba kupuje i češće nego prije. A to nas dovodi do zaključka da će se u svakom ormaru naći barem jedan odjevni predmet koji se uopće  ne nosi ili se nosio samo jednom.

Dakle, ako svaki mjesec kupujete po jedan novi odjevni predmet, pomoću jednostavnih matematičkih operacija možete shvatiti da kupnja “samo još jedne majice” ispadne popriličan trošak.

Da ne govorimo o tome koliko je brza moda štetna za okoliš – prema jednom istraživanju, modna industrija trenutno je odgovorna za više godišnjih emisija ugljika od svih međunarodnih letova i pomorskog prijevoza zajedno.

Tako da, ako zavirite u ormar i vidite da imate više odjevnih predmeta koje ste nosili jednoom ili nijednom, to je znak da morate stegnuti remen.

Radije se fokusirajte na nekolicinu odjevnih predmeta za svako godišnje doba koje možete naizmjenično kombinirati – takozvana capsule garderoba. Također, poklonite nekome kome je potrebno ili pak prodajte onu odjeću koju više nećete nositi, a ako ste vični šivanju iskoristite materijal i sašijte nešto.

Štedite za crne i stare dane

Kad je u pitanju novac, veoma je bitno razmišljati o bližoj i daljoj budućnosti. Nikad ne znate kad može iskrsnuti neplanirani trošak, stoga uvijek imajte ušteđen novac koji bi vam bio dovoljan za 3 do 6 mjeseci. Što se tiče planiranja za mirovinu, dobro bi bilo odvajati određeni iznos u 3. mirovinski stup ili naprosto možete stavljati novac na bankovnu štednju.

Učite o financijama

Ne, ne morate upisati ekonomiju da biste naučili kako upravljati novcem. Srećom živimo u doba interneta kada nam je znanje dostupno na dodir prsta. Prosurfajte netom i pronađite za sebe edukativne materijale koji će olakšati vaše financijske brige i učiniti vas ekonomski samouvjerenima.

 

Foto: Unsplash