Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Loše ste raspoložene? Saznajte zašto je tome tako te može li priroda pomoći

Primjećujete li ponekad da se osjećate „down“ bez nekog posebnog razloga? Nervozni ste na sve oko sebe i promjene raspoloženja vas naprosto izluđuju? Ako je odgovor na ijedno od ovih pitanja „da“, onda svakako preporučamo daljnje čitanje ovog bloga. Pišemo vam više o utjecaju spolnih hormona na raspoloženje, anksioznost te općenito na mentalno zdravlje za vrijeme perimenopauze i menopauze, ali i kako si možete pomoći ukoliko se nosite s ovim problemom.

Utjecaj spolnih hormona na raspoloženje u žena

Već nam je dobro poznato da hormoni „kontroliraju“ puno toga u našem organizmu. Od našeg metabolizma, sna, apetita, rasta, razvoja, pa sve do našeg raspoloženja, a posljedično i do našeg ponašanja.

Žene tijekom svog života proživljavaju nekoliko razdoblja u kojima dolazi do velikih promjena u razinama spolnih hormona. Tijekom adolescencije dolazi do naglog porasta razine spolnih hormona, zatim dolazi do vrlo visokih razina tokom trudnoće te brzog pada nakon trudnoće, tijekom perimenopauze dolazi do opadanja razina, a u postmenopauzi su razine vrlo niske. Osim toga, svaki mjesec dolazi do fluktuacija u razinama spolnih hormona, ovisno o fazi mensturalnog ciklusa.

Poznato je kako hormoni jajnika mogu utjecati na sinaptički prijenos na 2 načina: izmjenom odgovora postsinaptičkih receptora ili izmjenom presinaptičkog otpuštanja neurotransmitera. Promjene u ovim mehanizmima utječu na neurokemijske sustave bitne za održavanje zdrave emocionalne i kognitivne kontrole, kao što su dopaminergički, serotonergički, glutamatergična i γ-aminomaslačna kiselina (GABA)-ergički sustav.

Progesteron ponajviše utječe na GABA-ergički sustav. Niska razina hormona progesterona utječe na snižavanje GABA-e, koja je poznata po svom umirujućem učinku te ima važnu ulogu u kontroli stresa, straha te anksioznosti. S druge strane, estrogen može pomoći u povećanju razine serotonina (poznat i pod nazivom „hormon sreće“) te dopamina (čiji je krajnji produkt adrenalin, koji se važan za osjećaj uzbuđenosti) koji pomažu u poboljšanju raspoloženja.

Perimenopauza, menopauza i postmenopauza

Prelazak u menopauzu predstavlja veliku hormonalnu promjenu te se povezuje s različitim fizičkim i psihičkim simptomima. Razdoblje prije menopauze se naziva perimenopauza, a javlja se 5-10 godina prije nego što nastupi menopauza. Nakon 40. godine života sve je manje kvalitetnih jajnih stanica, mijenjaju se njihovi receptori, a samim time mijenja se i proizvodnja spolnih hormona, dolazi do neravnoteže estrogena i progesterona koja dovodi do niza simptoma vezanih uz razdoblje perimenopauze.  Neki od simptoma perimenopauze su nepravilni menstrualni ciklusi, valovi vrućine (valunzi), noćno znojenje, umor, smanjenje libida, vaginalna suhoća, ali i izraženiji simtomi PMS-a, iritabilnost, osjetljivost, anksioznost, manjak motivacije i blaže depresivne epizode. Nadalje, menopauza označava posljednju menstruaciju žene, nakon koje dolazi do pada funkcije jajnika te naglog pada hormona estrogena i progesterona. Razdoblje nakon menopauze se naziva postmenopauza te u njoj također često dolazi do promjena raspoloženja, osjećaja iritabilnosti i ljutnine, anksioznosti, gubitka motivacije te samopouzdanja, a može doći i do depresivnih epizoda. Međutim,  zanimljivo je napomenuti kako je u nekim studijama zabilježeno kako su u žena u perimenopauzi češće primijećeni simptomi depresije u odnosu na žene u postmenopauzi.

Maca – peruanska balansatorica hormona

Mnoge žene simptome hormonalnog disbalansa žele riješiti prirodnim putem, a kao rješenje tog problema izvrsnom se pokazala peruanska biljka maca. Maca je biljka iz porodice krstašica koje raste na andskim visoravnima na 3700 – 4300 m nadmorske visine te je jedna od rijetkih biljaka koje mogu opstati na tako visokim nadmorskim visinama. Tajna visoke otpornosti je u podzemnom korijenu, hipokotilu, koji biljci služi za pohranu hranjivih sastojaka. Hipokotilni gomolj se javlja u različitim fenotipovima, a komercijalno se uzgaja u 3 boje: žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj. Maca sadrži različite skupina biološki aktivnih spojeva, a neki od njih su macamidi i macaeni (spojevi specifični za macu), alkaloidi, fitosteroli, antocijanidini te vitamini i minerali. Obiluje složenim ugljikohidratom škrobom, stoga ju je radi bolje probavljivosti i okusa potrebno termički obraditi, tj. „aktivirati“.

Bioandina Maca se podvrgava procesu želatinizacije kojom se pomoću visoke temperature i tlaka potiče želatinizacija škroba. Želatinizacijom se povećava broj sekundarnih metabolita mace, pa zato takvu macu zovemo „aktiviranom“. Aktivirana maca je poznata balansatorica hormona te svojim djelovanjem na hormone može djelovati i na psihičke simptome nastale hormonalnim disbalansom.

Bioandina Premium MIX Maca se sastoji od kombinacije ekstrakta (najjačeg na tržištu) aktivirane žute, crvene i crne mace. Doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava. Smatra se iznimno korisnim dodatkom prehrani za žene koje imaju izražen PMS te simptome povezane s menopauzom.

Pozitivan utjecaj mace na raspoloženje je prikazalo nekoliko studija koje su došle do zaključka kako maca može smanjiti psihološke simptome, uključujući nervozu, anksioznost i depresiju, u perimenopauzalnih i postmenopauzalnih žena.

Macu često koriste i osobe koje imaju problema s hormonalnim aknama, policističnim jajnicima, bolnim menstruacijama, umorom te brojnim drugim problemima uzrokovanim hormonalnim disbalansom.

Amanda Gaši, mag. nutr.