Menu
NOVOSTI

Istraživanje: za bolju plodnost zaslužni su novootkriveni geni

Znanstvenici su identificirali gotovo 300 varijacija gena koje utječu na reproduktivni vijek žena. Istraživanje je provedeno na miševima – znanstvenici su uspješno manipulirali s nekoliko ključnih gena povezanih s tim varijantama kako bi miševima produžili reproduktivni vijek.

Njihovi nalazi, objavljeni prošli mjesec u renomiranom časopisu Nature, značajno proširuju naše znanje o procesu reproduktivnog starenja, te pružaju načine za poboljšanje predviđanja dobi ulaska u menopauzu.

Iako se očekivani životni vijek dramatično povećao u posljednjih 150 godina, dob u kojoj većina žena prolazi kroz menopauzu ostala je relativno ista – negdje između 50. i 55. godine života.  Žene se rađaju s određenim brojem jajnih stanica koje će ikada imati, a one se s godinama postupno gube. Menopauza se javlja nakon što većina jajnih stanica propadne, međutim prirodna plodnost znatno opada ranije.

Koautorica istraživanja profesorica Eva Hoffmann sa Sveučilišta u Kopenhagenu je izjavila: “Jasno je da je popravak oštećene DNK u jajnim stanicama vrlo važan za uspostavljanje bazena jajnih stanica s kojima se žene rađaju, kao i za to koliko brzo se gube tijekom života. Novi uvidi u biološke procese uključene u reproduktivno starenje mogli bi dovesti do poboljšanja mogućnosti liječenja plodnosti. ”

Ovo je istraživanje postignuto globalnom suradnjom s akademicima i znanstvenicima iz više od 180 institucija, a zajednički su ih vodili Sveučilište u Exeteru, Odjel za epidemiologiju MRC -a na Sveučilištu Cambridge, Institut za biotehnologiju i biomedicinu na Universitat Autònoma de Barcelona i DNRF centar za stabilnost kromosoma na Sveučilištu u Kopenhagenu. Njihovi nalazi identificiraju nove genetske varijacije povezane s reproduktivnim vijekom, povećavajući broj poznatih varijacija s 56 na 290.

Nova otkrića omogućena su analizom skupova podataka stotina tisuća žena iz mnogih studija, uključujući UK Biobank i 23andMe.

Izvor: sciencedaily.com

Foto: Pexels