Menu
ZDRAVLJE

Ovom hranom možete pobijediti simptome brain foga

Upravo u perimenopauzi mnogo žena počinje osjećati simptome takozvanog brain foga (magle u mozgu). Ovo se stanje uglavnom odnosi na manjak koncentracije, umor, zaboravnost (gdje sam ono ostavila ključeve?) i mentalnu iscrpljenost.

Brain fog je često posljedica preopterećenosti mozga, ali u nekim slučajevima može biti povezan s dehidracijom, nedostatkom sna, a ponekad može biti simptom nekog zdravstvenog stanja.

Da bi nam mozak dobro funkcionirao, osim odmora potrebno je i hraniti se zdravo. Naime, minerali, vitamini i ostali nutrijenti u zdravoj hrani zapravo hrane naš mozak i osiguravaju njegov funkcionalan rad.

Jedite hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama

Postoje dobre i loše masti. U dobre spadaju nezasićene masne kiseline (mononezasićene i polinezasićene). To su masnoće koje se nalaze u maslinovom ulju, orašastim plodovima, avokadu, ribi, lanenim sjemenkama i dr. 

Konzumacija ovih namirnica ne djeluje blagodatno samo na mozak već i na cjelokupni krvožilni sustav. 

Jedite hranu bogatu probioticima

Probiotici su takozvane dobre bakterije čijom konzumacijom održavamo zdravlje naše crijevne mikroflore, a koja je bitna za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

Probiotici  čuvaju zdravlje mozga, pospješuju probavu i pomažu u održavanju zdravog imuniteta.

Koja je hrana bogata probioticima?

  • jogurt
  • jabučni ocat
  • kiseli kupus
  • kefir

Jedite zeleno povrće

Nema boljeg lijeka za umor od zelenog povrća. Namirnice poput blitve, brokule, špinata ili raštike su bogate željezom, mineralom čiji manjak može izazvati anemiju.

Osim toga, zeleno povrće je bogato vitaminom C koje čuva imunitet

Zeleno povrće ne morate samo kuhati, već ga možete stavljati i u smoothije. 

Pijte puno vode

Već smo u uvodu istaknuli da nedostatak tekućine u organizmu može izazvati simptome povezane s maglom u mozgu. Eliminirajte energy napitke, slatke sokove, a smanjite i unos kave. Nastojte popiti barem od 1,5 do 2 litre vode dnevno.

Osim što će vam se glava razbistriti, voda sudjeluje u izlučivanju toksina iz tijela, potiče probavu i čisti kožu.

Izbacite šećer

Šećer je neprijatelj ljudskog zdravlja. Iako naše tijelo zahtijeva energiju, koju najlakše dobiva unosom šećera, ipak treba paziti pri konzumaciji namirnica koje sadrže puno šećera, pogotovo onog industrijskog, ili pak umjetnih sladila

Šećer može poremetiti crijevnu mikrofloru, a time i loše utjecati na mozak – odnosno izazvati simptome povezane s brain fogom. Osim toga, dugotrajna konzumacija šećera može izazvati nakupljanje plaka i začepljenje krvnih žila

 

Foto: Unsplash