Menu
NOVOSTI

O novcu treba pričati, makar to bilo stresno

Novac je čest problem u vezama jer od njega živite, a to može izazivati nepotreban stres. Bez obzira na negativne osjećaje, o novcu treba pričati, a možemo sa sigurnošću reći da malo tko voli organizirati kućanski budžet.

 

1.Prihvatite partnerove navike

Upoznajte njegov način štednje, i da li uopće vjeruje u štednju. Kako je izgledao budžet njegovih roditelja? Jesu li štedjeli ili bili rastrošni?

 

  1. Suosjećajte s partnerom

Vaš partner će vam se povjeriti kada osjeća sigurnost. To znači da bi vi trebali saslušati njegov dio priče sa suosjećanjem, a tako ćete ga i lakše razumjeti. Obrambenim stavom ćete samo udaljiti voljenu osobu od sebe…a vjerujemo da to nije vaš cilj.

 

  1. Nemojte kriviti partnera

Prihvatite svoj dio odgovornosti. Kako ste se doveli do ovog problema, tako ćete ga i riješiti – zajedno. Lako je proglasiti partnera zlikovcem kada sve pođe po krivu, ali to samo pogoršava problem.

 

  1. Prihvatite kompromis

Ako ne prihvatite kompromis, oboje ćete izgubiti bitku. Jednakost u vezi je jako bitna, a ta jednakost uključuje i zajedničke odluke. Ako se o novcu cijelo vrijeme svađate, to znači da se u tom aspektu veze ne osjećate jednakima.

 

  1. Ne morate odmah riješiti problem

Oboje želite osjećati sigurnost kada raspravljate o problemima? E, onda vam je zagarantirano da ih nećete odmah riješiti. U redu je uzeti predah, ali morate se toj raspravi vratiti, kad-tad. Nemojte izbjegavati razgovor, planirajte ga.

Nemojte se svađati pa reći nešto što ćete kasnije požaliti, planirajte razgovor kada ste oboje smireni i koncentrirani na problem.