Menu
ŽIVOTNI STIL

Osjećate se starije nego što jeste? Riješite se ovih 5 loših navika

Starost ili mladost ne ovise (samo) o fizičkom izgledu već o onome što svakodnevno radimo – našim navikama. Neke nas čine mlađima, a neke starijima. Ako se ovih dana osjećate starije nego što jeste, nastavite čitati, možda se pronađete u ovim lošim navikama. 

 

1. Nošenje neprimjerene odjeće

Iako odjeća ne čini čovjeka, itekako utječe na njegovo (njezino) raspoloženje. Možda se još držite odjeće koju ste nosili prije petnaest godina i maštate o tome kako ćete je opet moći nositi kad izgubite onih pet kilograma viška. Ili skrivate dijelove tijela kojima niste zadovoljni pod širokom i nelaskavom odjećom. To su najčešće pogreške u oblačenju zbog kojih izgledate starije. 

Ostavite prošlost iza sebe, prihvatite se onakvima kakvi jeste i oblačite odjeću u kojoj ćete se osjećati i izgledati dobro. 

2. Pušenje

Odavno je poznato da pušenje loše utječe na kožu tako što izaziva i produbljuje bore, uzrokuje mrlje i razne druge nepravilnosti na koži. A da ne govorimo o drugim poteškoćama koje pušenje može izazvati. Sve to može doprinijeti tome da izgledate, ali i da se osjećate starije. 

Srećom, već 24 sata nakon zadnje popušene cigarete organizam se počinje oporavljati – primjerice, smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara.  

3. Pognuto držanje

Puno toga se može reči o osobi samo iz njezinog držanja. Ljude koji se drže uspravno, često doživljavamo kao pozitivne, autoritativne i samopouzdane, a one pognuta držanja suprotno od toga. 

No, svojim držanjem ne odajemo samo signale o sebi drugima, već i samima sebi. Kad smo pognuti, bole nas leđa i ne osjećamo se samopouzdano. Ako se držite pognuto, u svoj raspored uvedite vježbe za kralježnicu, sjedite uspravno (stražnjica što bliže naslonu, noge savijene pod kutom od 90 stupnjeva) i – budite uporni. 

 

4. Jedenje slatkiša

Pretjerana kozumacija slatkog loše djeluje na cijeli organizam. Koža gubi sjaj, pojavljuju se prištići, povećava se opseg struka, a i osjećamo se bezvoljno i nemotivirano. Osim toga, konzumacija šećera povećava rizik od dijabetesa, debljine te srčanih i moždanih bolesti. 

Zamijenite čokolade, bombone, zaslađene napitke sa zdravim alternativama – voćem (koje sadrži fruktozu, znatno zdravija vrsta šećera) poput jabuka, banana, marelica ili orašastim voćem koje je bogato omega-3 masnim kiselinama. 

5. Nenaspavanost

Jedna od posljedica užurbanog života i stresa je nedostatak sna. Nespavanje itekako ostavlja tragove starenja na koži. Osim toga, osjećaj umora i nervoze dodatno pojačava dojam starosti. Stručnjaci preporučuju 7 do 9 sati sna, a ako vas zanima kako se napokon dobro naspavati, pročitajte naših 8 savjeta za bolji i kvalitetniji san.

6. Kronični stres

Stres je dežurni krivac za mnogo toga, pa tako i za osjećaj da smo stariji od Metuzalema. Usporite, napravite prioritete, vježbajte duboko disanje, odvojite vremena za sebe i za one koje volite. 

 

Foto: Unsplash