Menu
NOVOSTI

Peršin – povrće u ulozi začina

Peršin pripada porodici korjenastog povrća, a porijeklom je iz južne Europe, no danas se uzgaja posvuda gdje vlada umjerena klima. Radi svoje aromatičnosti najčešće se koristi kao začin raznim jelima, varivu, prilozima, pečenoj ribi i mesu, a ima i ljekovita svojstva.

Peršin je znatno bogatiji vitaminom C od ostalog povrća, a sadrži i vitamine K i A te folnu kiselinu. Bogat je kalcijem, kalijem, željezom, ali i drugim mineralima u manjoj količini.

U pučkoj se medicini primjenjuje za pripravke raznih čajeva pri oboljenju bubrega i mokraćnog mjehura. Poznat je kao izvrstan diuretik, a slovi kao dobro sredstvo protiv vodene bolesti, nadimanja te srčanih tegoba.

Da ne bi zanemarili moć začinskog povrća, donosimo vam još jedno dobro začinjeno jelo!

 

Okruglice s maslinama

Sastojci:

1 kg krumpira

2 žlice krušnih mrvica

2 jaja

0,5 dl maslinovog ulja

2 dl bijelog vina

20 zelenih konzerviranih maslina

2 glavice crvenog luka

5 češnja češnjaka

1 vezica peršina

prstohvat majčine dušice

prstohvat papra

 

Priprava:

Krumpir ogulite, operite i prerežite na četvrtine, te ga skuhajte u slanoj vodi. Kada se krumpir skuha, ocijedite ga i zgnječite tako da dobijete pire, u koji ćete dodati jaja, sitno sjeckane masline bez koštice, majčine dušice i krušne mrvice, te sve zajedno dobro izmiješajte i napravite okruglice. Isjeckajte luk i popržite ga na maslinovom ulju, dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, sol, papar, vino i prokuhajte nekoliko minuta, a onda dodajte okruglice i nastavite kuhati desetak minuta na laganoj vatri.

 

Iz knjige Uzgoj mediteranskog povrća

Iz kuharice Povrće s maslinovim uljem