Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Što nam zapravo uzrokuje upale u tijelu i što nam može pomoći

U razdoblju perimenopauze i menopauze trebali bismo se već jako dobro poznavati. Ipak, naše tijelo nas još uvijek može iznenaditi, a polagane, naizgled neprimjetne promjene mogu u našem organizmu stvoriti kaos iz kojeg se zaista teško kasnije izvući.

Važno je da iskreno komunicirate sa sobom, da ste svjesni čak i tih neznatnih fizičkih promjena ili smetnji koje ne biste trebali ignorirati bez obzira koliko vam se male čine – lako je moguće da je onaj uporni osip koji imate zapravo zaista reakcija organizma na neku upalu.

Na nama je da se brinemo o sebi, a najučinkovitiji način da izbjegnemo upale jest da zdravo živimo: treba jesti ekološki uzgojene namirnice te redovito vježbati, ali i odmoriti se kada je to potrebno.

Naravno, upale u tijelu uobičajeno štite naš organizam te nam pomažu u zacjeljivanju, ali problemi nastaju onda kada te upale vodi preaktivan imunološki sustav koji napada i prijateljske stanice.

Budući da je skoro svaka moderna bolest uzrokovana ili pogoršana skrivenim upalama u tijelu, mi vam donosimo nekoliko uzroka upala te načine kako ih se riješiti da zaštitite sebe i svoje zdravlje.

Popis uzročnika upala je zaista kratak i poprilično jednostavan:

 • Loša prehrana – šećer, rafinirano brašno, prerađena hrana te trans masti i zasićene masti
 • Manjak vježbe
 • Stres
 • Skrivene ili kronične virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, te infekcije parazitima
 • Nepoznati alergeni u hrani ili okolišu
 • Toksini kao što su živa ili pesticidi
 • Toksini i alergeni na bazi plijesni

I sada kada to znamo, kako si pomoći?

Pa, za vas smo pripremili i sedam koraka kojih se možda nije lako držati, ali koji definitivno mogu pomoći:

 1. Cjelovita hrana– jedite prirodnu hranu bogatu vlaknima te što više povrća, a najbolje bi bilo da hranu sami pripremate.
 2. Zdrave masti– jednostruko zasićene masne kiseline put su k zdravijem životu, pa se usredotočite na maslinovo ulje, orašaste plodove i avokado, ali nemojte zaboraviti ni omega 3 masne kiseline koje ćete pronaći u srdelama i divljem lososu.
 3. Redovita vježba– imamo sve više dokaza da redovita vježba umanjuje upalne procese u tijelu, ali isto tako i popravlja imunitet, jača kardiovaskularni sustav te sprječava inzulinsku rezistenciju. Vježba isto tako neminovno poboljšava raspoloženje te umanjuje stres.
 4. Opuštanje– aktivno opuštanje uz pomoć vagus živca (lutajućeg živca) učinit će čuda za vas. Ovaj moćni živac opušta cijelo tijelo te umanjuje upalu u tijelu, a mi vam savjetujemo da duboko udišete kada vježbate jogu ili meditirate, a to možete prakticirati i opuštajući se u toploj kupki.
 5. Izbjegavajte alergene – ako znate da ste na nešto alergični izbjegavajte to: nemojte piti mlijeko niti jesti onaj sir koji toliko volite ako vam laktoza stvara probleme. Najčešće zabilježeni alergeni na svijetu su gluten i mliječni proizvodi, a ako niste sigurni jeste li na nešto alergični, testirajte se najprije na ove dvije skupine.
 6. Dodatci prehrani – jednostavni multivitamin i multimineral, riblje ulje te vitamin D pripomoći će vašem tijelu u borbi protiv upala.
 7. Zacijelite probavni sustav  – probioticima ćete poboljšati probavu i ravnotežu zdravih bakterija u crijevima, što će samo po sebi umanjiti upalu u tijelu. Prebiotici su zapravo hrana bogata ugljikohidratima koja povoljno utječe na razvoj dobrih bakterija u crijevima i štiti crijevnu mikrofloru. Uravnotežena crijevna mikroflora ujedno znači i uravnotežena probava.

Dodavanje prebiotika ili probiotika u prehranu može biti odličan način za poboljšanje zdravlja crijeva. Prebiotici imaju zadaću hranjenja dobrih bakterija  crijevima dok su probiotici žive dobre bakterije.

Bio-Kult® kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult®može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.

Eto, ako vas zdravlje muči, moguće da je uzrok svemu neka neprimijećena upala u tijelu, a mi savjetujemo pravodoban pregled kod liječnika jer ipak je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.