Menu
MENOPAUZA

Pitale ste stručnjakinju – ona je odgovorila (2.dio)

U naše inboxe je pristiglo puno pitanja za doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, voditeljiu Centra za žensko zdravlje Specijalne bolnice Sveta Katarina, stoga smo odgovore podijelili u više dijelova. Danas slijedi drugi dio odgovora na vaša pitanja o menopauzi.

S.S.

Pitanje za doktoricu:

Imam 42 godine, menstruacija mi se poremetila, tako da  nekad imam dva puta u mjesecu ili svakih 21, 24, 25 dana –  kako koji mjesec. Zadnjih par dana mi se pojavljuje krv ali samo na papiru poslije mokrenja i probada me u donjem dijelu trbuha.

Poštovana, trebali bi svakako napraviti ginekoloski pregled i ultrazvuk te izvaditi nalaze hormona iz krvi.

 

R.D.

Pitanje:

Imam nedostatak vitamina D, pa me zanima koliko jedinica dnevno bih maksimalno mogla uzimati.

Poštovana, gornja granica za dnevni unos je 4000IU, iznimno se u težim oblicima nedostatka može uzimati 6000, ali se nakon 8tj. preporuča smanjiti i provjeriti vrijednosti iz krvi te ovisno o tome nastaviti ili napraviti pauzu. 

 

P.B.

Pitanje:

Imam 46 godina i od prošle godine sam u predmenopauzi. Ciklus mi je neredovit. Uskoro će biti dva mjeseca od posljednjeg ciklusa. Bole me koljena, noge i ruke – je li to normalno?

Poštovana, navedeni simptomi mogu biti simptomi premenopauze. 

 

Z.M.

Pitanje:

U posljednje vrijeme mi se pojačao osjet mirisa. Zanima me ima li to veze s menopauzom?

Poštovana, osjet mirisa se može poremetiti u vremenu oko menopauze.

K.L.

Pitanje:

Kod mene je ovakva situacija – izvadjena mi je maternica zbog mioma, a ostali su zdravi jajnici. Jesam li u menopauzi ili?

Poštovana, ne znam koliko imate godina i kakvi su vam simptomi. Niste u menopauzi zato sto vam je odstranjena maternica. Jajnici su ostali.

 

Č.N.

Pitanje:

Znate li što bi mogao biti razlog pucanju kapilara u oba oka i kako to spriječiti? Napominjem da sam u menopauzi, imam povišen kolesterol, česte valunge i varira mi tlak

Poštovana, svakako napravite pregled kod oftalmologa što se tiče problema sa očima, kod internista o problemima povisenog kolesterola i problemima s tim u vezi, a sa ginekologom popričajte detaljno o menopauzi i mogucnostima lijecenja simptoma menopauze.

 

O.N.

Pitanje:

Prije pola godine otkriven mi miom od 8 cm Mogu li ga nekako prirodno smanjiti ili moram na operaciju.

Poštovana, pitanje je koliko imate godina, planirate li trudnoću ili ne i kakve su vam smetnje jer o svemu tome ovisi liječenje mioma. Tako veliki miom nažalost se ne može riješiti prirodnim putem. Postoji minimalno invazivna metoda embolizacija uterinih arterija koju rade kolege intervencijski radiolozi čime se može izbjeći operacija, ali sve ovisi o puno čimbenika te se mora svakom pacijentu, tj. pacijentici individualno pristupiti.