Menu
ŽIVOTNI STIL

Pitale ste – dermatolog odgovara!

U suradnji s grupom #NemaPauze u menopauzi i Neovadiol linijom za njegu kože u menopauzi branda Vichy, pozvale smo vas da nam u komentarima na našem Facebook i Instagram profilu napišete svoja pitanja kao i nedoumice koje imate o promjenama na koži u menopauzi, a Vichy će se uz pomoć dermatologa pobrinuti za odgovore na pitanja!
Prikupile smo 6 najzanimljivijih pitanja na koja je odgovorila dr.sc. Marija Kaštelan. 
U nastavku pročitajte odgovore!

Vaša pitanja

Jadranka

Imam psorijazu…lakši oblik…podvrsta kapljičasta koja poludi ljeti na velikoj temperaturi, a pritom sam u menopauzi i imam jake valunge…pomažu mi masti sa kortikosteroidima….koji mi vi možete dati savjet eventualno sa nekim koktelom za mazanje, da nije čisti kortikosteroid. Hvala!

Tea

Poštovani, imam pitanje za dermatologa : zašto su mi se prorijedile obrve, a nemam problem sa štitnom žlijezdom i da li postoji neki adekvatan način, da se to riješi ? Hvala

Vesna

Već dugi niz godina imam problema sa kožom, pogotovo stomak i leđa koji su osipani milijunima “nekakvih” fleka-madeža. Kako ih se riješiti??

Tijana

Dobar dan. Pitanje za dermatologa:
Imam 49 godina i prije par godina na svim stranama vrata mi se počele pojavljivati male smeđe izrasline …..ima ih dosta…..u zadnje vrijeme to me počelo svrbjeti. Može li se to odstraniti?Ima li kakva krema da me ne svrbi?

Biljana

Koja je krema dobra za uklanjanje pjega od sunca po rukama?

Odgovori dermatologa dr. sc. Marija Kaštelan

1. Jadranka

Enstilar pjena je novi pripravak i koristi se 1x dnevno tijekom 4 tjedna, a potom 2x tjedno tijekom cijele godine za održavanje stanja.

2. Tea 

Napravite kompletnu krvnu sliku, biokemijske pretrage, željezo; starenjem se prorijeđuju vlasi u vlasištu, a također i obrve, posebno ako ste dugi niz godina čupali i prorijeđivali obrve.

Prorijeđene obrve možete kamuflirati tetovažom.

3. Vesna

Vjerojatno se radi o pjegama koje su posljedica dugogodišnjeg izlaganja suncu u ljetnim mjesecima. Potrebno je koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom i ne izlagati se suncu između 11 i 17 sati. Ako želite ukloniti navedene promjene obratite se najbližem dermatologu.

4. Tijana

 Vjerojatno je riječ o dobroćudnim izraslinama tzv. fibromima koji se mogu ukloniti u dermatološkoj ordinaciji.

6.Biljana

 Ponajprije je bitna svakodnevna UV zaštita i u zimskim i ljetnim mjesecima.

Pjege se mogu ukloniti laserom.