Menu
NOVOSTI

Rižom do savršene linije

Japan bi nam svima trebao biti primjer kako se održava zdrava tjelesna težina. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Japanu manje od 5% stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu, a ni ne moramo vam govoriti o našem zapadu gdje taj postotak raste na otprilike 30%.

Istraživanjem su znanstvenici iz Kyota zaključili da je najmanji broj pretilih stanovnika u zemljama gdje se redovito konzumira riža umjesto kruha.

Znanstvenici nadodaju da ta riža nije ona bijela koju možemo pronaći u svakom dućanu, već je to integralna riža bogata mineralima, vlaknima i drugim hranjivim biljnim spojevima koji pogoduju učinkovitijem osjećaju sitosti, što sprječava prejedanje.

 

 Rižot od dagnji i maslina

Sastojci:

1 kg dagnji u školjkama

400 gr riže

2 dl maslinovog ulja

20 zelenih konzerviranih maslina

2 dl bijelog vina

1 glavica crvenog luka

3 češnja češnjaka

1 vezica peršina

1 žlica pirea od rajčice

prstohvat papra

 

Priprava:

Dagnje operite u slatkoj vodi, te ih skuhajte samo toliko da se školjke otvore, a zatim izvadite meso.

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk, a kad on porumeni, dodajte sjeckani češnjak i peršin, dagnje, papar, vino, vodu i pire od rajčica, te nastavite pirjati oko pola sata.

U međuvremenu u posebnoj zdjeli kuhajte rižu slabo posoljenu na maslinovom ulju, pa kad je riža kuhana, dodajte sitno sjeckane masline bez koštica i dagnje i nastavite zajedno kuhati još par minuta na vrlo niskoj temperaturi.

Iz kuharice Riba s maslinovim uljem