Menu
ZDRAVLJE

6 najboljih namirnica za regulaciju šećera u krvi

namirnice-secer-u-krvi

Dijabetes je jedna od najčešćih kroničnih bolesti na globalnoj razini. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, broj oboljelih od dijabetesa se popeo od 108 milijuna 1984.godine na 422 milijuna u 2014.godini.

Dijabetes nastaje jer gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina (hormon koji regulira šećer u krvi)  ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi.

Ako se ne pravilno ne liječi, može dovesti do različitih zdravstvenih problema – od srčanog udara, slijepoće, oštećenja bubrega, krvnih žila i živčanog sustava.

Zato je za liječenje, ali i sprečavanje dijabetesa jako bitno čime se hranimo. 

U nastavku slijedi 6 najboljih namirnica za regulaciju šećera u krvi.

1. Brokula

brokula

Brokula je odlična za održavanje normalne razine šećera u krvi. Naime, sadrži sulforafan, biljnu kemijsku tvar koja  ima svojstva snižavanja razine šećera u krvi.

Ispitivanja su pokazala da ekstrakt brokule bogat sulfofafom ima snažne antidijabetičke učinke, pomažući pojačavanju osjetljivosti na inzulin i smanjujući šećer u krvi kao i markere oksidativnog stresa.

2. Bobičasto voće

bobicasto-voce

Bobice su prepune vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa, zbog čega su odlične za regulaciju šećera u krvi.

Studija iz 2019. otkrila je da konzumacija 250 grama crvenih malina u kombinaciji  s ugljikohidratima značajno smanjuje razinu inzulina nakon obroka i šećer u krvi u odraslih s predijabetesom u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije konzumirala maline.

Bobičasto voće možete jesti ujutro uz zobene pahuljice ili napraviti od njih ukusni smoothie.

3. Jaja

Jaja su izuzetno hranjiva namirnica – bogat je izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidanasa.

Jedna studija provedena na 42 odrasle osobe s prekomjernom težinom ili pretilošću, a koje imaju predijabetes ili dijabetes tipa 2, pokazala je da konzumacija samo jednog velikog jajeta dnevno dovede do značajnog smanjenja šećera u krvi za 4,4%, kao i do poboljšanja osjetljivosti na inzulin u usporedbi s nadomjeskom za jaja.

Saznajte zašto su jaja odlična za žene u menopauzi. 

4. Jabuke

Jabuke sadrže topiva vlakna i biljne spojeve, uključujući kvercetin, klorogensku kiselinu i galijsku kiselinu, koji mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi i zaštiti od dijabetesa.

Iako se pokazalo da ukupna konzumacija voća smanjuje rizik od dijabetesa, jedenje specifičnog voća, uključujući jabuke, može biti osobito korisno za snižavanje šećera u krvi i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa.

5. Češnjak

Ne bojte se zadaha izazvanog češnjakom jer je to jedna od najzdravijih namirnica koja se tisućama godina koristi za liječenje različitih bolesti, a može i pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Naime, spojevi u češnjaku mogu pomoći smanjiti šećer u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin i njegovo izlučivanje.

U studiji iz 2013. godine 60 osoba s dijabetesom tipa 2 i pretilošću uzimali su ili metformin (lijek za dijabetes) sam ili kombinaciju metformina i češnjaka dva puta dnevno nakon obroka u trajanju od 12 tjedana. Ljudi koji su uzimali metformin i češnjak primijetili su značajnije smanjenje razine šećera u krvi nakon obroka.

6. Grahorice

grahorice

Grahorice (grah, grašak, leća, slanutak) su također odlične za regulaciju šećera u krvi jer imaju znatno nizak glikemijski indeks, ali i zbog drugih hranjivih sastojaka poput proteina, vlakana i složenih ugljikohidrata. 

Ostali načini sprečavanja dijabetesa

Osim zdravom prehranom, dijabetes se može spriječiti i:

-redovnim kretanjem i vježbanjem
-redovnom konzumacijom vode (minimalno 1,5 litra) i izbacivanjem gaziranih i zaslađenih pića
izbjegavanjem stresnih situacija
-održavanjem zdrave tjelesne težine