Menu
NOVOSTI

Sunce je dobro za imunitet, ali i za mršavljenje

Svi volimo sunce, ali kao i sve ostalo, i sunce je najbolje u umjerenim količinama. Ako ipak niste sigurni, evo pet razloga zašto je sunce zapravo zdravo:

  1. Sunce nas oraspoloži: budući da podiže razine serotonina, hormona sreće, često se osjećamo sretnije kada je sunčan dan, a što je više lijepog vremena to je i manje vjerojatno da ćemo pasti u depresiju.
  2. Pomaže kod dermatitisa i ostalih kožnih problema: umjereno i oprezno izlaganje suncu može ublažiti ili čak izliječiti psorijazu, akne i ekcem. Ako i vi imate problema s kožom probajte to područje kože osunčati najviše 30 minuta prije nego što nanesete SPF, ali naravno, pobrinite se da u procesu ne izgorite.
  3. Umanjuje rizik od srčanih bolesti: istraživanje British Medical Journal pokazuje da ljudi češće umiru od srčanih bolesti tijekom zime, a to je najvjerojatnije zbog nedostatka vitamina D, a gdje živite je isto tako važno – što manje sunca imate to je veća vjerojatnost da ćete oboljeti od neke srčane bolesti.
  4. Poboljšava imunitet: sunčeve zrake poboljšavaju produkciju bijelih krvnih stanica, a samim time jača se imunitet. Umjereno izlaganje suncu pomaže i u suzbijanju preaktivnog imuniteta pa nas time štiti od autoimunih bolesti poput lupusa, psorijaze pa čak i multiple skleroze.
  5. Pomaže u mršavljenju: serotonin, koji nas usrećuje, isto tako djeluje i na naš apetit. Ovaj hormon smanjuje apetit, pa zato manje jedemo ljeti, a ako iziđemo na sunce barem tri puta tjedno, povećat ćemo si razine vitamina D koji pomaže u sagorijevanju masnih naslaga te sprječava debljanje.

Eto, nakon svih ovih razloga nema više isprika da ne iziđete na sunce te se pošteno osunčate! 🙂

 

Izvor: https://www.mirror.co.uk/lifestyle/dieting/15-reasons-sun-good-you-623393