Menu
ZDRAVLJE

4 vrste hrane koje trebate izbjegavati ako imate reumatoidni artritis

Artritis je naziv za bolesti zglobova. One uključuju osteoartritis, psorijazni artritis i reumatoidni artritis. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i bol u zglobovima, ukrućenost, te njihovu smanjenu funkciju. Najčešće zahvaća zglobove šake, ramena, koljena, gležnjeva itd. 

Od reumatoidnog artritisa najčešće oboljevaju žene, pogotovo ulaskom u srednju i stariju dob. 

Iako stručnjaci preporučuju uzimanje lijekova, reumatoidni artritis se može ublažiti konzumacijom određenih namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu koji utječu na bol u zglobovima. 

No, jednako je bitno znati kakvu prehranu izbjegavati.

U nastavku slijedi 4 vrste hrane koju trebate izbjegavati ako imate reumatoidni artritis. 

 

1. Slatkiši i rafinirani ugljikohidrati

 

Poznato je da hrana bogata šećerom kao i rafinirani ugljikohidrati (peciva, bijela tjestenina…) uzrokuju upale u tijelu. 

Trebalo bi izbjegavati gazirana pića, slatkiše, peciva i ostalu hranu koja ima visok udio šećera te ih zamijeniti primjerice voćem (pogotovo ono s niskim glikemijskim indeksom) i cjelovitim žitaricama. 

 

2. Suhomesnati proizvodi

 

Osim što spadaju u procesuiranu hranu (u čijoj se proizvodnji koriste različiti aditivi), suhomesnati proizvodi su opasni i zbog visokog udjela zasićenih masnoća i soli. Naime, sol može dodatno pogoršati upalu zglobova. 

 

3. Mliječni proizvodi

 

Nekim ljudima mliječni proizvodi pogoršavaju simptome upale, ali znanstvena zajednica još nije postigla konsenzus oko toga koliko konzumacija mliječnih proizvoda negativno utječe na osobe oboljele od artritisa. Međutim, činjenica je da mnogo ljudi primijeti poboljšanje svojih simptoma kada iz prehrane uklone mliječne proizvode – naime, proteini iz mliječnih proizvoda mogu iritirati tkivo u zglobovima.

Ako mislite da vam mliječni proizvodi pogoršavaju simptome artritisa, u svoju prehranu uvedite namirnice bogate proteinima poput kvinoje, grahorica, špinata, brokule itd. 

 

4. Alkohol

 

Često smo pisali o alkoholu i njegovoj štetnosti, pogotovo ako se neumjereno konzumira, za naše zdravlje. Alkohol spada i u namirnice koje pogoršavaju simptome reumatoidnog artritisa. Međutim, jedna čaša povremeno ne bi trebala predstavljati problem – prema nekim istraživanjima, umjerena konzumacija može čak ublažiti upalu u organizmu, ali potrebno je još istraživanja da bi se to u potpunosti dokazalo. 

 

Sad kad znate što ne biste trebali jesti, evo nekoliko preporuka za namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv reumatoidnog artritisa:

-namirnice bogate antioksidansima (bobičasto voće, tamna čokolada, artičoke,bademi, crveni kupus)
-namirnice bogate vlaknima (jagode, banane, zobene pahuljice, špinat, kupus…)
-namirnice bogate bioflavonoidima – antioksidansima iz biljaka (zeleni čaj, rajčice, lubenica, banane, grejp, naranče…)

 

Foto: Unsplash