Menu
MENOPAUZA

Mijenja vam se raspoloženje svakih pet minuta? Evo što može pomoći!

Balansirati između promjena raspoloženja nije nimalo lako. 

To su neki od najčešćih simptoma koji se javljaju u perimenopauzi. No, teško se identificiraju jer ih često pripisujemo nekim drugim okolnostima. Naravno, mogu biti uzrokovani vanjskim uzrocima, ali su nerijetko izazvani fluktuacijama u razini hormona. 

U današnjem članku smo za vas izdvojili pet savjeta za ublažavanje promjena raspoloženja u perimenopauzi. 

Aerobne vježbe

Ako vaše promjene raspoloženja naginju prema bezvoljnosti, manjku motivacije i posljedično, manjku kretanja, onda bi vam mogle pomoći aerobne vježbe. 

Ova vrsta vježbi aktivira rad srca, potiče prijenos kisika kroz žile i pozitivno utječe na rad mozga tako što se potiče stvaranje serotonina, popularno znanog i kao hormon sreće. 

Piti više vode, manje kofeina i alkohola

Ako ste primjetili da vam kofein i alkohol više naude nego što vam pomognu, to je znak za usporavanje. Ove poroke zamijenite vodom – najzdravijim pićem za naša tijela. 

Redovita konzumacija vode ima bezbroj blagodati za naše tijelo, a jedna među njima je povoljan utjecaj na mentalno zdravlje. Naime, voda pomaže u prenošenju hranjivih tvari do mozga i čisti organizam od štetnih tvari. 

Ukloniti ili ublažiti stres tehnikama meditacije

Meditacija postaje sve popularnija tehnika nošenja sa stresom. Postoji mnogo vrsta meditacije tako da možete odabrati onu koja odgovara vašem trenutnom raspoloženju i svakodnevnom rasporedu. 

Meditacija je odlična i zbog toga što vam za nju uopće ne treba puno vremena – dovoljno je odvojiti barem 5 do 10 minuta u danu za ovu smirujuću aktivnost.

Ako vam isprve ne ide, ne brinite se. Meditacija je vještina koja se usvaja s vremenom. 

Još jedan razlog zašto biste trebali usvojiti meditaciju u svoju svakodnevicu jest što je čak i znanost potvrdila njenu moć. Meditacija pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti, depresije, ADHD-a, a pozitivno utječe na rad amigdale (centar za strah), jača imunitet i navodno potiče stvaranje novih veza između moždanih stanica. 

Hrana bogata magnezijem i vitaminom B12 – ali i ostala zdrava hrana

Sve se više priča o utjecaju naših prehrambenih navika na naše mentalno zdravlje. I sami smo više puta pričali o osi crijeva i mozga, odnosno o povezanosti probavnog sustava i mozga. Zato je jako bitno što svakodnevno konzumiramo. Redovita i dugoročna konzumacija različitih namirnica može ublažiti promjene raspoloženja specifične za menopauzu. 

Hrana bogata magnezijem je dobra jer magnezij povoljno utječe na živčani sustav, sudjeluje u regulaciji sna i opušta mišiće. Magnezij sadrže banane, tamnozeleno lisnato povrće, zobene pahuljice, badema itd.

Vitamin B12 je isto bitan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. On se najčešće nalazi u hrani životinjskog porijekla, pogotovo jetrici govedine, teletine i piletine.

Pronađite nešto što vas veseli

Veoma je lako ostati u začaranom krugu potrage za savršenim lijekom protiv tegoba izazvanih menopauzom. Međutim, ponekad više zna pomoći upravo suprotno. Ne tražiti lijek, barem ne svjesno, već pronaći neku aktivnost zbog koje ćete barem na nekoliko minuta ili sati zaboraviti na svoje boljke. 

Za neke je to učenje novog jezika, slikanje, pisanje dnevnika, šetnje s prijateljima, a za neke je to druženje s obitelji.