Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Što uzrokuje pojačanu dlakavost i što nam može pomoći

Jeste li čule za hirzutizam? Ne? A vjerojatno ga imate i borite se s njim. Pa da krenemo – hirzutizam je pojačana dlakavost kod žena na onim mjestima na tijelu gdje je dlakavost karakteristična za muškarce (brada, područje iznad usana, leđa, donji dio trbuha). Posljedice koje ovaj poremećaj izaziva su često psihološke prirode – žene gube samopouzdanje jer se osjećaju neženstveno.

Inače, dlake na licu i tijelu nastaju zbog djelovanja androgena, skupine hormona koja uključuje testosteron. Iako su  androgeni poznati i pod nazivom “muški hormoni”, to je pogrešno. Svi odrasli muškarci i žene imaju biološki aktivnu razinu testosterona u krvi. No, razine kod muškaraca otprilike su 10 puta veće od razina kod žena. Kod žena se testosteron proizvodi u jajnicima.

Razina testosterona kod žena je najviša u kasnim tinejdžerskim godinama i ranim 20-ima. Nakon toga razine testosterona opadaju sve do menopauze kada su obično vrlo niske. No, bez obzira na to, folikule dlaka ostaju pojačano aktivne.

Što uzrokuje hirzutizam?

  • bolesti jajnika
  • bolesti hipofize
  • Cushingov sindrom
  • sindrom policističnih jajnika (najčešći uzrok pojačane dlakavosti kod žena)

Što je simptom policističnih jajnika

Simptom policističnih jajnika, sindroma koji nastaje zbog poremećaja u radu hormona, prvenstveno gonadotropina, hormona koje izlučuje hipofiza, a čija je uloga regulacija rada jajnika. Isto tako, pojačava se aktivnost androgenih hormona i ovulacija se događa rijetko ili sasvim izostane.

Osim boli i izostanka menstruacije, dodatni simptomi su pojačana dlakavost, umor, česte glavobolje, pojava akni itd.

Kada se dijagnosticira sindrom policističnih jajnika, valja ga liječiti i trajno nadzirati. Liječe se simptomi i znakovi, neplodnost i infertilitet te se uvijek nastoje umanjiti rizici i utjecati na brojne posljedice PCOS-a. Liječenje ovisi o dobi žene, simptomima i znakovima PCOS-a te reprodukcijskim željama.

Prva mjera pomoći

Prva mjera, koju tijekom cijeloga života valja primjenjivati kod žena s PCOS-om, jest zdrav način života i smanjenje tjelesne težine kod pretilih žena. Gubitak tjelesne mase od svega pet posto dovodi do snižavanja vrijednosti testosterona u cirkulaciji za 35 posto i smanjenja inzulinske rezistencije za 40 posto. Rezultat navedenog su veća učestalost redovitih menstruacijskih ciklusa, ovulacija i spontanih trudnoća te bolji odgovor na stimulaciju ovulacije.

Svakako, pravilna prehrana, uklanjanje štetnih navika i redovna tjelesna aktivnost baza su koje svaka žena s PCOS-om mora usvojiti, a na to se nadograđuje dodatna terapija (lijekovima ili operativnim zahvatom).

Chirofol je dodatak prehrani na bazi D-chiro-inozitola, folne kiseline, vitamina B12 i mangana koji se koristi u slučajevima povećane potrebe za tim hranjivim tvarima ili zbog njihova nedostatka u prehrani.