Menu
NOVOSTI / VEZE

Neusklađen libido može se uskladiti. Evo kako!

Jedan od najčešćih problema s kojima se parovi susreću u vezama je neusklađen libido. To se događa kada jedna osoba ima veći seksualni nagon od druge osobe (ili ljudi). To je normalna neravnoteža koja može ostati relativno stabilna tijekom veze ili se mijenjati iz tjedna u tjedan, ovisno o tome što se događa u tijelima i životima uključenih ljudi, piše Sylvan Simpson na portalu https://sexualbeing.org/.

Rješiv problem

Ponekad to nije velika stvar i parovi nađu načine da se prilagode međusobnim seksualnim potrebama i granicama koje se mijenjaju tijekom vremena. U drugim slučajevima, teže je nositi se s tim – neusklađeni libido može dovesti do napetosti i zbunjenosti oko toga koliko često bi par trebao imati seks, kakvu vrstu seksa bi trebali imati i koliko bi fizička intimnost trebala biti važna u njihovoj vezi. Budući da je seks tako osjetljivo i osobno pitanje – i budući da može reći toliko toga o identitetu osobe i zdravlju veze – rješavanje ovih pitanja može, razumljivo, zahtijevati neke finese.

Srećom, to je rješiv problem

“To je teška situacija, ali ju je moguće riješiti”, kaže Jamila Dawson, seksualna terapeutkinja iz Los Angelesa koja pomaže parovima s neusklađenim libidom da pronađu zadovoljstvo i razumijevanje. “Najvažnije je znati da to ne znači da postoji problem s bilo kojom osobom u vezi. Umjesto toga, to je općenitija neravnoteža koja se može poboljšati eksperimentiranjem, suradnjom i zajedničkim radom.

”Prvi korak, kaže ona, jest njegovanje empatije za partnera, što vam može pomoći da bolje razumijete njegove potrebe kako biste mogli učinkovitije surađivati.

Na primjer: ljudi s višim libidom imaju tendenciju osjećati se krivima ili sramom zbog toga koliko često žele seks — osobito kad su žene — i često su skloni osjećajima odbacivanja, niskog samopoštovanja i frustracije kada njihov partner to ne želi ili nije sposoban ispuniti njihove želje.

Važno je razjasniti

“Obično, kada netko ne želi imati seks, to nije zato što nešto nije u redu s partnerom”, kaže ona. “Razlog može biti bilo koji čimbenik od zdravlja, lijekova, stresa do različitih problema u vezi koji nemaju nikakve veze s time koliko je njihov partner privlačan ili vrijedan.” Zbog toga je ljudima s nižim libidom važno da jasno razjasne razloge zbog kojih nisu raspoloženi kako njihov partner ne bi pomislio da ga odbijaju. S druge strane Dawson predlaže da se osobe s višim libidom svjesno trude cijeniti i priznati ne samo granice svojih partnera, već i njihove neseksualne kvalitete.

“Dajte im do znanja da primjećujete sve što rade za vas”, kaže ona. “Pokušajte voljeti njihov um, osobnost, smisao za humor, ljubaznost i ambicije…”

Zatim preporučuje parovima da uspore i pokušaju se usredotočiti na iskustva koja su im u prošlosti bila korisna.

Kada su se osjećali uzbuđenima?

“Fokusiranje na stvari koje su bile uspješne, zatim njihovo ponavljanje može stvarno pomoći”, kaže Dawson. “Iskoristite svoja pozitivna iskustva da rade za vas.”

Poštivanje tijela i granica

Isto tako, stupanje u dodir s vlastitim tijelom umjesto oslanjanja na partnera za fizičku stimulaciju može biti važno. Dawson preporučuje da oba partnera istražuju sebe i vlastite zone zadovoljstva — na taj način osoba s višim libidom može imati koristi od uzbuđenja i orgazama za kojima žudi, dok osoba s nižim libidom može istražiti načine na koje bi se mogla osjećati ugodno kad ih se dodiruje.

Poštivanje tijela i granica drugih puno znači u upravljanju neskladom libida. Nitko nikada ne bi trebao učiniti nešto što ne želi i svatko ima pravo reći ne, ali postoje i trenuci u kojima je suradnja i komunikacija o tome što bi upalilo dobra ideja.

Na primjer: Ako jedna osoba želi imati penetrativni seks, ali njihov partner to zapravo ne želi, možda je bolje da zajedno masturbiraju dok se ljube? Ili, ako je jedno od vas previše umorno za seks nakon posla tijekom tjedna, možda je bolje da se dodatno potrudite vikendom ili da se seksate ujutro? Seks ne mora uvijek značiti penetraciju – može biti što god želite. Ljubljenje, oralni seks, držanje za ruke, korištenje igračaka, BDSM; sve to povećava intimnost i čini da se osjećate povezano. Ako osoba s višim libidom ide kompromis s vrstom seksa koji odgovara osobi s nižim libidom, moguće je da svaka osoba dobije više onoga što želi.

Neće uvijek biti savršeno, kaže Dawson, a libido je rijetko jednak (osobito u dugotrajnim vezama), ali uz malo svijesti, kreativnosti, empatije i otvorenog uma, neusklađeni libido može biti više projekt nego problem.