Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

10 savjeta kako popraviti pamćenje u menopauzi

Sjećate li svog pamćenja? Bilo je nekad tako dobro da smo mogle zapamtiti sve telefonske brojeve prijateljica; sve obaveze koje treba obaviti u danu; čak i kada je roditeljski sastanak ili gdje smo parkirale.

Sve se promijenilo s menopauzom, do te mjere da se pribojavamo da smo postale dementne. Naravno, ako su problemi s pamćenje vrlo izraženi, najbolje je obratiti se liječniku koji će procijeniti o čemu se radi.

Ali ako su problemi uobičajeni za srednju dob, odnosno razdoblje perimenopauze i/li menopauze, nastavite čitati😉

Nedavna anketa žena u policijskim snagama West Midlandsa pokazala je da oko 80 posto smatra da simptomi menopauze ometaju njihovu radnu sposobnost. Tri najčešća simptoma bili su problemi s pamćenjem, umor i tjeskoba.

Hormoni igraju važnu ulogu u oblikovanju strukture mozga i, u vrijeme hormonalnih promjena – pubertet, trudnoća, menopauza, pa čak i naši mjesečni ciklusi – naš mozak prolazi kroz neku vrstu remonta. Ohrabrujuće, stručnjakinja za žensko zdravlje Christine Northrup, M.D. tvrdi: ‘Stvarnost je da naši mozgovi nastavljaju stvarati nove stanice za cijeli život. Nakon menopauze samo se više krećemo u desnu hemisferu našeg mozga.’ No, kao i kod svakog restrukturiranja, razmišljanje u perimenopauzi može biti poremećeno.

Studija koju je vodio dr. Greendale, objavljena u National Library of Medicine, pratila je 2362 žene u perimenopauzi četiri godine. Iako su primijetili pad pamćenja i sposobnosti učenja, otkrili su da su se oni oporavili nakon menopauze, “sugerirajući da kognitivne poteškoće povezane s prijelazom u menopauzu mogu biti vremenski ograničene”. U intervjuu je dr. Greendale izjavio: “Tijekom prijelaza u menopauzu, ženski se mozak može osjećati malo poremećenim, malo mutnim, ali kad prijelaz prođe, oblaci se razbistre i magla se podigne. Ponekad sve što žena treba znati jest da će i ovo proći.” U međuvremenu, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste poboljšali svoju mentalnu jasnoću, prisjećanje i fokus.

Pronađite zadovoljstvo

U svojoj knjizi The Secret Pleasures of Menopause, dr. Christine Northrup zagovara plin, dušikov oksid, koji tijelo proizvodi kada doživljavamo zadovoljstvo. Pokazalo se da smijeh, oporavljajuće vježbe poput joge, masaže, pozitivno razmišljanje i orgazmi potiču proizvodnju dušikovog oksida, koja može opadati kako starimo. Ona kaže: “S dovoljno dušikovog oksida u vašem tijelu, zidovi vaših krvnih žila se opuštaju dopuštajući više kisika i drugih hranjivih tvari potrebnih za život da preplave vaše srce, mozak i unutarnje organe.”

Pijte puno vode

Mozak se sastoji od 80 posto vode pa ima smisla biti hidriran. Pijenje najmanje 8 čaša vode dnevno ne samo da pomaže u funkcioniranju mozga, već i u izbacivanju toksina.

Jedite dobre masti

Ostalih 20 posto vašeg mozga sastoji se od dobrih masti. Dakle, uključivanje hrane bogate Omega-3 masnim kiselinama promiče dobro zdravlje mozga i podupire proizvodnju tih prijeko potrebnih hormona. Nemojte upasti u zamku dijete s malo masnoće, jer masna riba poput lososa i skuše, kao i kokosovo ulje, avokado, orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave masnoće koje su bitne za dijetu srednjih godina.

Spavajte više

Mnoge žene prijavljuju osjećaj konstantne iscrpljenosti oko perimenopauze. Budući da je menopauza zapravo samo obrnuti pubertet, to i ne čudi. Sjetite se svojih tinejdžerskih godina ili bilo kojeg tinejdžera kojeg poznajete, često je njihova strategija suočavanja spavati cijeli dan! Nažalost, to nije opcija za mnoge od nas, ali razmislite o prilagođavanju svoje rutine kako biste osigurali više vremena u krevetu tijekom ovog prijelaza. Pobrinite se da stvorite rutinu spavanja koja vam daje dovoljno vremena za opuštanje kako biste lakše zaspali. Ako vas noćno znojenje ili nesanica ne drže budnima, dopustite si da se jednostavno odmorite u to vrijeme.

Meditirajte

Dobrobiti meditacije naširoko su hvaljene i, u srednjim godinama, vašem mozgu mogu pružiti vrijedan predah i smanjiti utjecaj stresa te poboljšati raspoloženje, koncentraciju i bistrinu. Odvojite vrijeme da istražite različite vrste meditacije kako biste pronašli onu koja vam odgovara i zapamtite da će čak i nekoliko minuta redovite meditacije napraviti razliku.

Pravite redovite pauze

Kao i svaki sustav, mozak ne može vršiti ažuriranja i promjene dok je u upotrebi – i, suočimo se s tim, um žene u srednjim godinama je gotovo stalno u upotrebi. Kao rezultat toga, naše razmišljanje može postati tromo i začepljeno. Pronalaženje redovitih prilika za pauzu tijekom dana može pružiti dragocjeno vrijeme obrade za brisanje nasumičnih, nevažnih i privremenih podataka koji vas možda opterećuju i pogoršavaju moždanu maglu.

Smanjite stres

Stres aktivira reakciju borbe ili bijega. Reakcija opuštanja je manje poznati pandan reakciji borbe ili bijega. Reakcija Borba ili bijeg ohrabruje tijelo da se potakne na brzo povlačenje ili fizički napad – rijetko najprikladniji odgovor u svijetu u kojem je vjerojatnije da će uzrok stresa biti dugačak popis stvari nego bijesni tigar. Njegov manje poznati pandan, Relaxation Response, koristi te vrijedne resurse za opće popravke i ‘održavanje’ u tijelu.

Vježbajte redovito

Sa izrazitim nedostatkom energije koji mnoge od nas osjećaju oko menopauze, može biti lako zapasti u sjedilački način života. Međutim, vježbanje može povećati protok kisika, potaknuti energiju i poboljšati cirkulaciju, a poznato je da sve to poboljšava kognitivne sposobnosti. Y.K. Changova studija, objavljena u Journal of Sport and Exercise Psychology, sugerira da umjerena do intenzivna tjelovježba može povećati kognitivnu fleksibilnost i radnu memoriju, a tjelovježba visokog intenziteta može povećati brzinu obrade informacija.

Izbjegavajte skokove i padove inzulina

Ako vam nedostaje energije i koncentracije, možda sredinom jutra ili poslijepodneva osjećate fluktuirajuću razinu šećera u krvi. Umjesto kave ili slatke grickalice, probajte zdraviju opciju. Nutricionisti preporučuju da grickalice i obroci sadrže i proteine ​​i vlakna kako bi se izbjegli skokovi i padovi inzulina koji mogu izbaciti mozak iz tračnica i dovesti do magle.

Probajte hipnoterapiju

Hipnotičko stanje može pružiti opuštanje, jasnoću i poboljšanu sposobnost učenja. Kao rezultat toga, hipnoterapija i samohipnoza mogu biti vrijedni resursi za rješavanje moždane magle. Reprogramiranjem vašeg mozga, prilagodbom načina razmišljanja, upravljanjem stresom, poboljšanjem sna i olakšavanjem promjena starih navika i ponašanja, hipnoterapija može biti fantastičan alat za podršku funkciji mozga u ovom trenutku.