Menu
MENOPAUZA / VEZE / ŽIVOTNI STIL

Seks u godinama poslije menopauze

“Odat ću vam malu tajnu o kojoj se ne govori dovoljno, a svakako zaslužuje našu pozornost: seksualni se nagon žena s vremenom povećava i zapravo je lakše ponovno oživjeti i uskladiti se sa svojim libidom poslije menopauze”, piše u svojoj, nama prezanimljivoj knjizi Ženski kod, nutricionistica i stručnjakinja za menopauzu, Alisa Vitti i nastavlja:

Možda ovu tvrdnju doživite kontraintuitivnom, ali ova vam je opcija moguća zahvaljujući izostanku svih onih hormonskih fluktuacija koje u mlađim danima trebate razmatrati. Imate jedan dosljedan koktel mješavine estrogena, testosterona i progesterona čija je razina niža nego kod žena s menstruacijom, ali koji u velikoj mjeri odražava nižu razinu tog koktela prisutnu u folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa. Stoga, baš kao i u folikularnoj fazi, vaša pažnja, energija i fokus trebali bi biti usmjereni na fazu uzbuđenja unutar vašeg seksualnog odgovora.

I stoga neka vaš cilj ne bude “vrhunac”, nego jačanje senzacija užitka onih koje želite osjetiti jače ili svih. Odvojite sve vrijeme ovog svijeta za vlastiti užitak. To znači da možete uživati u svim svojim osjetilima tijekom dana puno prije seksualnog odnosa. Jednostavno, proširite svoju definiciju užitka”, piše Alisa Vitti u Ženskom kodu koji je u Hrvatskoj nedavno objavila Planetopija.