Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Ne izbjegavajte sunce – evo šest razloga zašto je dobro za nas!

Usprkos čestim upozorenjima znanstvenika o štetnim UV zrakama, redovito izlaganje suncu ipak ima mnoštvo dobrobiti. To je jedna od navika koja može doprinijeti ljudskom zdravlju, pogotovo zdravlju žena koje prolaze kroz menopauzu. 

U nastavku slijedi 6 razloga zašto je Sunce dobro za naše zdravlje. 

1. Čini nas sretnijima

Sunčeva svjetlost utječe na receptore u mozgu koji su zaslužni za naše raspoloženje, a povišava i razine serotonina i endorfina, hormona koji nas čine opuštenima i sretnima.

2. Čuva zdravlje kostiju

Najbolji način za dobivanje vitamina D, ključnog za zdrave i jake kosti, je upravo preko upijanja sunčeve svjetlosti. Izlaganje suncu poboljšava apsorpciju kalcija, najzastupljenijeg minerala u ljudskom tijelu, koji također igra bitnu ulogu u izgradnji zdrave koštane mase. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dovoljno je do 15 minuta boravka na suncu za upijanje dovoljne količine vitamina D.

3. Snižava krvni tlak

Mnogo ljudi nije svjesno da ima problema s povišenim krvnim tlakom, zato se ova bolest naziva i tihim ubojicom. Statistika je pokazala da četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. No, sunce može pomoći pri snižavanju tlaka. Naime, prema studiji Sveučilišta u Edinburghu, umjereno izlaganje sunčevim UV zracima može uzrokovati značajan pad razine krvnog tlaka. Niža razina krvnog tlaka pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

4. Poboljšava san

Mnoge žene u menopauzi pate od nesanice koja posljedično izaziva umor i manjak koncentracije. No, izlaganje suncu može pomoći. Naime, sunčeve zrake pospješuju proizvodnju melanina, hormona koji tijelo izlučuje noću da nas učini pospanima. Kvalitetan san smanjuje stres i regenerira cijeli organizam.

5. Smanjuje rizik od raka

Iako prekomjerno izlaganje suncu povećava rizik od nastanka melanoma (raka kože), umjereno, ali redovito upijanje sunčeve svjetlosti se, prema istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives, povezuje sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva, jajnika i gušterače.

6. Ublažava simptome menopauze

Smanjena gustoća kostiju, loše raspoloženje, nesanica, debljanje i visoki krvni tlak – sve su to simptomi menopauze koje možete ublažiti budete li se redovito i ravnomjerno izlagale suncu, naravno uz fizičku aktivnost i zdravu prehranu. No, pazite da ne pretjerate. Stručnjaci preporučuju 10 do 20 minuta izlaganja suncu bez nanošenja sunčane kreme, kao i izbjegavanje sunca ljeti između 10 i 17 sati.
Isto tako, nije dobro odjednom se izložiti suncu na duži period (možete dobiti sunčanicu) – samo 15 minuta izlaganja na suncu svaki dan će svakako biti efektnije nego, primjerice, sat sunčanja jednom tjedno.

Foto: Unsplash