Menu
VEZE

Seks je zdrav – pročitajte 5 načina za podizanje libida

Manjak seksualne želje je čest simptom menopauze. Prema studiji časopisa Obstetrician & Gynaecologist čak 80% žena koje prolaze kroz menopauzu imaju smanjen libido. Osim toga, smanjena proizvodnja estrogena čini vaginu suhom što često uzrokuje bol pri seksualnom odnosu. 

Uzmite još u obzir svakodnevni stres i ostale simptome menopauze i jasno je zašto žene imaju problema sa seksualnom željom u zrelim godinama. Prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu Journal of Women’s Health, za žene s intenzivnim simptomima menopauze veća je vjerojatnost da će imati niži libido.

No, moguće je imati ispunjen seksualni život i nakon menopauze.

Potrebno je samo malo kreativnosti, planiranja i upornosti.  Šteta je odreći se seksa jer su znanstveno dokazane mnoge njegove dobrobiti.

Neke od njih su:
– snižava krvni tlak,
– poboljšava imunitet,
– troši kalorije
– smanjuje rizik od endometrioze
– smanjuje inkontinenciju
– poboljšava emocionalno zdravlje 

U nastavku slijedi naš izbor 5 prejednostavnih načina za podizanje libida.

1. Spriječite bol

Čest razlog smanjene želje za seksom jest bol prilikom spolnog odnosa. To se može spriječiti različitim pripravcima – od hormonske terapije, lubrikanata do krema koje sadrže estrogen, a snižen libido se može tretirati i prirodnim putem. No, prije nego što odaberete nešto od ovih rješenja, svakako se posavjetujte sa svojim ginekologom.

2. Smanjite stres

Izloženost stresnim situacijama i orijentiranost na poslovne i obiteljske obveze  iscrpljuje žene i ne ostavlja mnogo prostora za razmišljanje o seksu, kamoli želju za njim. Odvojite vremena za sebe i svog partnera. Ne razmišljajte o obvezama dok ste zajedno. Razgovarajte, zadirkujte se, orijentirajte se više na predigru nego sam seks. 

3. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Suprotno vjerovanjima, ne postoje namirnice koje djeluju kao afrodizijak. Ali hrana bogata antioksidansima poboljšava cirkulaciju i osigurava bolji protok krvi, što je bitno za dobar seks. Uvrstite u svoju prehranu namirnice poput orašastih plodova, borovnica, krtog mesa (puretina, piletina), a kavu i gazirane napitke zamijenite zelenim čajem. 

4. Uzimajte prirodne dodatke prehrani

Mnogo žena koriste prirodne dodatke prehrani kako bi povećale seksualnu želju, ali ako se i vi želite upustiti u taj alternativni svijet, važno je da izabirete dodatke dobro provjerenih brendova.

Neki prirodni lijekovi koji povećavaju libido kod žena su:

  • crni kohoš
  • crvena djetelina
  • soja

Naravno, prije uzimanja bilo kakvih dodataka trebali biste popričati sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da odabrani dodatci prehrani neće negativno utjecati na druge lijekove i dodatke koje možda uzimate. Imajte na umu da soja sadrži estrogen pa bi mogla reagirati s drugom estrogenskom terapijom.

5. Pričajte s partnerom

Za dobar odnos (i seks) bitna je kvalitetna i obostrana komunikacija. Otvoreno recite svom partneru ukoliko vam je seks s njim bolan, recite mu svoje želje i potaknite i njega da vam kaže što on želi. Osim toga, odvojite vremena za druženje i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima poput šetanja, vježbanja ili gledanja filmova. Sve ovo će vam pomoći da dodatno učvrstite i vratite magiju u vaš odnos. 

 

Foto: Unsplash