Menu
MENOPAUZA

Što gubimo kad gubimo testosteron u menopauzi

Menopauza je razdoblje u životu žene koje donosi značajne hormonalne promjene, uključujući pad razine estrogena, progesterona, ali i testosterona. Iako se testosteron često povezuje s muškarcima, on igra ključnu ulogu i u ženskom tijelu. Ovaj hormon pridonosi različitim fiziološkim funkcijama, a njegov gubitak tijekom menopauze može imati niz posljedica za zdravlje i kvalitetu života žene.

Testosteron je androgeni hormon koji se proizvodi u jajnicima, nadbubrežnim žlijezdama i perifernom tkivu. Kod žena, testosteron ima nekoliko važnih funkcija. Testosteron je ključan za održavanje seksualne želje i odgovora. Smanjenje razine testosterona može dovesti do smanjenja libida, vaginalne suhoće i smanjene seksualne aktivnosti. Testosteron doprinosi održavanju mišićne mase i snage. Njegov gubitak može uzrokovati smanjenje mišićne mase (sarkopeniju), slabost i povećani rizik od ozljeda. Iako estrogen igra dominantnu ulogu u održavanju gustoće kostiju, testosteron također pridonosi koštanoj snazi. Smanjenje razine testosterona može dodatno povećati rizik od osteoporoze, osobito u kombinaciji s padom estrogena. Testosteron utječe na raspoloženje, energiju i mentalnu jasnoću. Pad razine ovog hormona može rezultirati depresijom, anksioznošću, umorom i smanjenom kognitivnom funkcijom.

Tijekom menopauze, razina svih spolnih hormona opada, uključujući testosteron. Iako se kod žena razina testosterona počinje smanjivati već u kasnim 20-im godinama, ovaj pad postaje izraženiji tijekom menopauze. Do trenutka kada žena uđe u menopauzu, razina testosterona može biti i do 50 posto niža nego u mladosti.

Posljedice gubitka testosterona u menopauzi

Smanjeni libido

Jedna od najčešćih posljedica pada testosterona je smanjenje seksualne želje. Mnoge žene doživljavaju pad interesa za seksualnu aktivnost, što može utjecati na intimne odnose.

Gubitak mišićne mase

Smanjenje testosterona može doprinijeti gubitku mišićne mase, što može utjecati na fizičku snagu i pokretljivost, povećavajući rizik od pada i ozljeda.

Osteoporoza

Smanjenje razine testosterona, zajedno s padom estrogena, povećava rizik od smanjenja gustoće kostiju, što može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od prijeloma.

Promjene raspoloženja

Mnoge žene doživljavaju promjene u raspoloženju, uključujući povećanu anksioznost, razdražljivost i depresiju, što može biti povezano s padom testosterona.

Smanjenje energije i umor

Niske razine testosterona mogu rezultirati kroničnim umorom i smanjenom energijom, što može utjecati na svakodnevne aktivnosti i opću kvalitetu života.

Mogućnosti liječenja i podrške

U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti nadomjesnu hormonsku terapiju koja uključuje testosteron, posebno ako simptomi značajno utječu na kvalitetu života. Ova terapija može poboljšati libido, energiju i mišićnu masu, ali dolazi s određenim rizicima i nuspojavama.

Redovita tjelesna aktivnost, pravilna prehrana bogata kalcijem i vitaminom D te održavanje zdrave tjelesne težine mogu pomoći u ublažavanju simptoma gubitka testosterona.

Terapija razgovorom ili savjetovanje mogu biti korisni za žene koje doživljavaju depresiju, anksioznost ili druge emocionalne probleme povezane s menopauzom.

Neke žene pronalaze olakšanje kroz alternativne terapije, poput akupunkture, biljnih dodataka ili mindfulness tehnika, iako je važno konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kojeg alternativnog liječenja.

Također uvijek valja imati na umu da je svaka od nas jedinstvena, pa je važno individualizirati pristup liječenju i podršci kako bi se postigli najbolji rezultati.