Menu
NOVOSTI

Kadifica ublažava crijevne upale te poboljšava imunitet

Porijeklom iz Meksika, kadifica je otporna jednogodišnja cvjetnica koja se sije u ožujku u sandučiće ili na otvorenom, presađuje se u svibnju na razmak od 30 do 50 cm, a cvate od lipnja do kasne jeseni.

Sadi se u vrt uz rubove staza, u kamenjar, cvjetne lonce i posude. Zahtijeva sunčan položaj te ju treba redovito i obilno zalijevati tri puta tjedno. Vrlo bujno cvate, te se smatra da jedan grmić daje više cvjetova nego ijedno drugo cvijeće, a ocvale cvjetove treba redovito okidati, da se postigne bolji rast i bogatija cvatnja.

Ima ih različitih sorti, visina i boja, a žute i narančaste kadifice simboliziraju sunce i svjetlost. Bez obzira na vrstu, sve kadifice imaju karakterističan, poseban miris cvijeta i cijele biljke s kojim je povezana legenda koja kaže da taj miris vodi duše s groblja do oltara.

Zbog svog antioksidativnog učinka kadifica se koristi u pripravcima za poboljšanje stanja kože osjetljive na sunce ili sklone aknama, koristi se u čajevima kako bi umanjila crijevne upale, a ekstrakt kadifice poboljšava imunitet.

 

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća